Categorie: MUZIEK, TIPS

Donderdag 10 Maart 2011 at 12:36 am

Catch of the week: Eefje de Visser.

Eefje de Visser foto Lieke Romeijn

Geschreven door Francis broekhuijsen met foto van Lieke Romeijn (klik voor vergroting)

Wekelijks zal op Cultuurpodium een tip van de week verschijnen van onze recensent Francis Broekhuijsen.

Vorig jaar stond ik op het Fringe Festival in Amsterdam als diskjockey met mijn act: 'De grote D.J. Fafi Tien Euro Disco show' als onderdeel van het festival programma Art-Jan's Amazing Discoveries. Een programma dat aan de rand van het Fringe festival zich afspeelde. Een talkshow met de gasten en bespelers van Het Fringe en muzikaal ondersteund door een selectie van plaatjes.
Het Amsterdam Fringe Festival is een jaarlijks theater festival dat onderdeel is van het Nederlands Theater festival en dat ook dit jaar weer te bezoeken is van 1 t/m 11 september.

'Het Amsterdam Fringe Festival is een ongeselecteerd, ongetemd en ongejureerd festival: een ode aan de theatrale gekte, de onafhankelijke geest en een pleidooi voor artistieke vrijheid.', zo staat er op de website te lezen. Met mijn disco show draaide ik de verborgen plaatjes van het toelaatbare. Liefst Vinyl. Dit was dus echt op het randje van de randen van het toelaatbare. De plaatjes die je stiekem draait als je alleen voor de spiegel staat met een haarborstel in je ene hand en de föhn in de andere. Van hits als 'Ma Baker' van Boney M tot 'Calypso' van John Denver. Maar ook een meer obscure selectie kon een weg vinden naar het niets vermoedende Theater Festival Publiek. 
En nu was de lol dat ik elke dag met mijn fiets van platenwinkel naar platenwinkel reed en voor tien euro een dagselectie kocht. 
En deze plaatjes draaide ik dan 's avonds op het festival en konden dan worden opgekocht door de liefhebber, voor het hoogste bod. Soms een feest van herkenning,als ik het krakerige singeltje 'De Postkoets' van de Selvera's draaide, soms een herinnering aan kille familiefeestjes en de drang tot verzet, bij een nummer van The New Orleans Syncopators. Mij werd dan minzaam verzocht: 'Deze inferieure herrie  uit te zetten.'
Maar het was niet alleen maar genieten, of walgen, van de omgevallen platenkast.
Elke avond werd er door het Fringe ook een aanstormende muzikaal talent geboekt. Zo stond er op een regenachtige avond een jong ogend meisje onder de roze parasol voor het festival centrum. Met een gitaar, wat kleine instrumenten zoals een minipiano, sambabal en triangel en met haar stem en sampler toverde ze de meest wonderlijke ritmes uit de boxen.
Het was Eefje de Visser en zij speelde
 hartslag. 

Zij won in 2009 de Grote Prijs van Nederland in de categorie Singer Song Writer. De jury prees Eefje om haar authenticiteit, pakkende liedjes, sterke teksten en het vermogen om het publiek in haar greep te houden. En sinds het Fringe volg ik haar op de voet. En nu heeft ze dus haar debuut c.d. uit De KOEK. Haar eerste single van De Koek is Afdwaalt. Lekker up tempo en met een funky beat zingt ze over een verloren liefde. Weer dat krachtige en breekbare. Heel mooi. Op Facebook circuleerde al het gerucht dat het dansje uit de clip misschien wel als flash mob tijdens haar optreden door haar fans zou worden uitgevoerd.
Van dat nummer gaan we nog veel horen.

Maar nu de tip. Luister hoe krachtig en poetisch en o zo breekbaar Eefje zingt in dit nummer. Het is 'Genoeg'. Maar nooit genoeg voor, nooit genoeg van Eefje de Visser. In halve zinnen zingt ze haar geliefde toe ondersteund door een koortje van haar eigen stem. Houd haar net als ik in de gaten! Haar nummers kruipen onder je huid en je zingt ze hardop mee. Of je fluistert ze als je een boterham staat te smeren of de afwas doet. Koop die plaat, voor het hoogste bod!

Meer info over Eefje de Visser? Hier is haar website.

En nu, ogen dicht, boxjes hard en genieten.
KLIK NU HIER!
Reageer hieronder

Eén reactie

Eva Vesseur
Eva Vesseur - 10-03-’11 13:31
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.