Categorie: CD-DVD, MUZIEK

Dinsdag 31 Mei 2011 at 10:00 pm

CD recensie Foo Fighters - Wasting Light

FooFighters Wasting Lights

Door Thijs van Zundert voor cultuurpodium.nl (voor vergroting klik op foto)

12 april bracht RCA records het nieuwste studio album van de Foo Fighters uit: Wasting Light. Het album moest een echt rock album worden, en is daarom opgenomen in de garage van Dave Grohl (frontman van de band) . Ook zijn er tot bijna het einde van het opnameproces alleen analoge instrumenten gebruikt.
Toch klinken alleen de eerste 30 seconden van de plaat alsof het in een garage is opgenomen. De rest is vrij smooth, Amerikaans geproduceerd. Niet dat dit slecht is, in tegendeel, maar het moet dan ook niet bijzonderder gemaakt worden dan het is.

Foo Fighters blijven dicht bij zichzelf

De Foo Fighters zijn op dit zevende album vooral heel dicht bij zichzelf gebleven. Andere grote bands van de laatste tijd willen nog wel eens uitstapjes maken naar andere stijlen, zoals the Killers met hun elektronisch-aandoende album Day & Age. Ook hoor je steeds vaker bijzondere samenwerkingen, zoals bijvoorbeeld Linkin Park & Jay-Z. Grohl en zijn mannen hebben dat bij Wasting Light niet nodig gevonden. De band doet gewoon waar ze goed in is: stevig rocken met catchy refreintjes.
Slechts een handje vol gastartiesten hebben het project ondersteund, waarvan de meest opvallende Jessy Greene is, die "I Should Have Known" aanvult met haar vioolspel. Een andere opvallende track is "White Limo", waarvan de vocalen volledig overstuurd zijn. Dit nummer klinkt het meest rauw van de hele plaat.

Everlong

Tot nu toe zijn "Rope" en "Walk" in Nederland uitgebracht op singel. Beide goede nummers, en representatief voor het album. Het beste nummer op de CD is echter "These Days" en heeft een hipotentie zo groot als "Everlong" uit 1997. Zo bewijst de band dat ze na 14 jaar en 7 albums nog altijd het zelfde hoge niveau bespelen als in de begin jaren van de band. Critici zeggen dat dit album ‘meer van hetzelfde' bevat, fans smullen ervan.

Tot nu toe is er maar 1 datum bekend waarop de Foo Fighters in Nederland spelen. 13 Juni sluiten ze Pinkpop af, ook het verslag daarvan lees je tzt op Cultuurpodium.nl

Klik hier voor de FooFighters website.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.