Categorie: MUZIEK, POP-ROCK, TERUGBLIK

Dinsdag 11 Oktober 2011 at 4:20 pm

TODD RUNDGREN EN METROPOLE ORKEST SAMEN MEER DAN DE SOM DER DELEN

Door Rik van Boeckel

Een uitverkocht Paradiso beleefde zaterdag 24 september een ware wereldpremière: de beroemde Amerikaanse zanger/gitarist Todd Rundgren voerde samen met het Metropole Orkest onder leiding van Steve Sidwell een deel van zijn gigantische repertoire uit waaronder hits als Hello It's Me, We Gotta Get You A Woman, Can We Still Be Friends en I Saw The Light. Met arrangementen van Tom Trapp. Het werd een nu al legendarisch concert. Rundgren en het Metropole Orkest, ieder op eigen terrein twee muzikale grootheden, en dan samen: dat is 1 + 1= 3, dus meer dan de som der delen.

Rundgren had zijn eigen songs nog nooit met orkest gezongen. Het initiatief voor het concert van Todd Rundgren met het Metropole Orkest kwam van NTR muziek- en programmaproducer Co de Kloet. Hij is betrokken geweest bij diverse projecten van het orkest. Eind jaren negentig maakte hij een special met Todd Rundgren en besloot daarna het concertidee verder te werken. Rundgren was in 2008 weer in Nederland, De Kloet legde zijn inmiddels uitgewerkte plan voor aan Rundgren die meteen enthousiast was.
Rundgren heeft een aantal dagen voor het concert met het Metropole Orkest gerepeteerd. Tijdens een informele meeting in de galerie van kunstenaar Bert Wouters in Amsterdam vertelde hij enthousiast over de samenwerking met het orkest. "Ze waren al helemaal voorbereid toen ik kwam, ze werken zo snel. Veranderingen worden meteen opgepikt," zei Rundgren over de repetities.
Het podium van Paradiso was uitgebreid om plaats te bieden aan het Metropole Orkest dat samen met Rundgren begon met de prachtige ballads Flamingo en Property. God Said (met een hoofdrol voor de piano), Love of the Common Man en het door de violen dramatisch aangezette Pretending to Care leidden naar een van Rundgren's grote hits: Hello It's Me. Dat klonk zo fantastisch klonk met het Metropole Orkest. Kippenvel !!
Rundgren is niet alleen een geweldige componist en een bijzondere zanger maar ook een sterke theatrale performer. Hij bespeelde het publiek niet alleen in de zaal maar ook op de balkons. In de songs uit de musical Up all against it zoals The Smell of Money en If I Have To Be Alone was de invloed van de operettas van Gilbert & Sullivan goed te merken en samen met het Metropole Orkest werd die music hall-sfeer nog sterk uitvergroot.
Geen verkleedpartijen dit keer zoals bij de uitvoering van A Wizard, A True Star in Paradiso een paar jaar terug maar slechts witte handschoenen in het vrolijke Onomatopeia dat net als het daarop volgende Bag Lady afkomstig is van het album Hermit of the Mink Hollow (1978). In eerste instantie alleen begeleid door piano zong Rundgren: ‘There is no yesterday, there is no tomorrow, there is only now... '. De sfeer van Bag Lady is dromerig, muzikaal werd die omlijst met een prachtige saxsolo. Na het al even mooie We gonna get you a woman, werd het heftig in de rocker Mammon van het album Liars (2004). ‘O Holy Father, Divine Provider, Grant Me My Prayer, All I Desire,' declameerde Rundgren. In de oude kerk die Paradiso ooit is geweest kreeg deze song een bijzondere betekenis. Net als in Fascist Christ dat door Rundgren net als op No World Order (1993) wordt gerapt en waarin hij tijdens het concert voor 't eerst gitaar. ‘All Time Religion' galmde het door Paradiso.
Uiteraard kon een toegift niet uitblijven: met de mooie gevoelige ballad Wailing Wall, zijn bekendste hit Can We Still Be Friends en mijn persoonlijke favoriet I Saw The Light. De fraai verlichte glas- in loodramen geven een extra dimensie aan deze song. En het had zo nog wel even door mogen gaan.

Het concert wordt op 1 januari 2012 integraal uitgezonden door Radio 6.
Reageer hieronder

Eén reactie

Jacqueline Diesel
Jacqueline Diesel - 17-10-’11 21:04
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.