Categorie: THEATER, MUSICAL

Zaterdag 28 Januari 2012 at 6:51 pm

De Nieuwe IJstijd is hartverwarmend.

De nieuwe Ijstijd foto Patrick van Emst De nieuwe Ijstijd foto Patrick van Emst De nieuwe Ijstijd foto Patrick van Emst

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N&P met beeld van Patrick van Emst (klik voor groter)


Een goede familievoorstelling kenmerkt zich voor mij door een drietal aspecten; het is leuk en boeiend voor de kinderen, het is vermakelijk en verrassend voor de ouders en als dan de kleintjes zich van begin tot eind laten boeien is het pleit in positieve zin beslecht. "De Nieuwe IJstijd" van Opus One heeft dit alles in zich. En meer zelfs. Naar het verhaal van Marten Toonder zet Opus One nu de muziektheatervoorstelling "De Nieuwe IJstijd " op de planken. In een multimediale voorstelling, geluidsband met verteller Paul van Vliet, tekenfilm op het achterdoek en drie acteurs die de vele rollen spelen, Twee van hen in de hoofdrollen; Roberto de Groot als Heer Bommel en Suzan Seegers als Tom Poes daarnaast Yoran de Bont in diverse rollen waaronder die van professor Sickbock.

Het is september, een mooie tijd voor een vakantie, zeker voor een heer van stand, als je begrijpt wat ik bedoel. Heer Bommel en Tom Poes houden vakantie want een heer, die een heer is, houdt vakantie als niemand anders dat doet. Maar wat wil het toeval, plots slaat het heerlijk nazomer weer om in extreme koude en heer Bommel en Tom Poes hebben sterk hun twijfels of dit allemaal wel juist is. Sneeuw en vorst in september. Na arglistig onderzoek constateren de heer beer en zijn trouwe jonge vriend dat er sprake is van bedrog, weersmanipulatie en nog veel meer zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Maar waar ligt de oorzaak van dit al, wie zit er achter en wat kunnen de heer van stand en zijn trouwe vriend eventueel bijdragen om het zaakje op te lossen.

Al ras ontdekken Heer Bommel en Tom Poes dat de kwade genius Professor Sickbock met zijn snode plannetjes hier meer van weet. Dankzij kapitein Wal Rus ontdekt Tom Poes, die daarvoor de hut van Professor Sickbock op de Albatros is moeten binnendringen, dat de professor capriolen met de polen aan het uithalen is. Hij is de polen aan het verschuiven. Maar hoe en van waar wordt dit snode plan tot uitvoer gebracht. Met de schicht, voor dit weer voorzien van winterbanden, rijden de heer van stand en zijn jonge vriend naar de haven van Rommeldam om daar aan boord te gaan van de Albatros maar de schuit is weg. Met een vliegtuig (wat een heerlijke vinding is dit) vliegen ze de schuit achterop.

Natuurlijk lukt het op den duur Heer Bommel en Tom Poes om door te dringen in het meet en regelstation van de professor maar het is nog lang niet geklaard want Sickbock laat zich niet zo maar een, twee, drie voor een gat vangen. Met een lift door het hart van de aarde reizen onze helen van Pool naar Pool en dan spreekt zoals altijd heer Bommel de wijze woorden; "Tom Poes, bedenk een list". Hoe het allemaal afloopt moet de toeschouwer zelf gaan zien want dit is nu typisch zo'n familievoorstelling die je lang zal heugen en je dus niet mag missen. Niet alleen door het spannende al in 1947 geschreven verhaal over smeltende poolkappen door de visionaire Rotterdammer Marten Toonder, het heerlijk overtuigende spel van de drie voortreffelijke acteurs of door die lekker pakkende liedjes, maar vooral door die heerlijke mix aan factoren en visuele en theatrale middelen wordt "De Nieuwe IJstijd" een geweldig sfeervolle familievoorstelling. De toeschouwers van de Koninklijke Première in het Rotterdamse Oude Luxor theater, mede in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Beatrix, beleefden een heerlijke voorstelling. Voor hen die in de regio Rotterdam de voorstelling nog willen gaan zien is er o.a. de mogelijkheid op zondag 22 april in Theater de Stoep in Spijkenisse maar ook in Amsterdam, IJmuiden, Laren, Winterswijk, Sittard, Capelle aan den IJssel en Vlaardingen is de voorstelling nog te zien tot en met 3 mei. Kijk voor alle speeldata en verdere informatie, ook over het Toonder jaar, op: www.bommelmusical.nl en www.toonderjaar.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.