Categorie: THEATER, MUZIEK, POP-ROCK

Donderdag 08 Maart 2012 at 4:05 pm

Tim Knol, een bijzondere jongen en dat is hij!

Tim Knol en Band

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P


Tim Knol is misschien wel een beetje de meest vreemde eend in de bijt die er momenteel in muzikaal Nederland rondloopt. Hij is een beetje de antiheld de man die qua uiterlijk niet thuishoort in wat hij muzikaal laat horen en juist daarom misschien zo succesvol is. Toen ik de eerste keer van Tim Knol hoorde was ik vooral onder de indruk van het kwalitatief prachtige materiaal dat hij brengt, maar toen had ik nog geen beeld van de man die in zeer korte tijd succes wist te bereiken, en dat doe je niet zo maar.
Bij de première van zijn eerste echte theatertournee "Van Huis Uit", staat Tim een beetje schuchter op het podium van die prachtige Leidse Schouwburg.

In dit ruim 200 jaar oude, en tevens oudste theater van Nederland, vind Tim's vuurdoop plaats, oké er waren wat try outs maar nu gaat het er toch allemaal echt om. Vrienden, bekenden, familie, theaterbazen en de pers zitten in de zaal en er zal vanavond extra kritisch gekeken worden hoe hij het er van af brengt. Tim en zijn fantastische band beginnen ingetogen, mooi, lyrisch en overdacht. Het programma lijkt met zorg samengesteld en is bijzonder geschikt voor het Theater. Ontspannen achterover in het pluche genieten van het veelzijdige en bovenal prachtige materiaal dat hij de afgelopen twee jaren schreef. 18 juni 2010 verscheen zijn debuutalbum "Tim Knol" en de singer songwriter uit Hoorn bracht zijn tweede album "Days" al binnen een jaar (mei 2011)uit en waar hij ook verscheen scoorde hij successen.

Van festival tot feestzalen maar nu gaat hij op de serieuze theatertour. En hoe. Hij overtuigde van eerste tot laatste noot, misschien is hij te vrijgevig om zijn leadgitarist, die overigens lijkt op een jonge Hank B. Marvin van The Shaddows maar dat terzijde, een eigen nummer te laten spelen, een song die ik nogal uit de toon viel want het is bij lange na niet de Knol kwaliteit en doet daardoor even kort afbreuk aan het programma. Natuurlijk komt het heel vriendelijk en sociaal over van Tim, maar het is zijn show en die moet hij niet in diskrediet brengen door minder geslaagd materiaal van je sologitarist.
Het materiaal wat Tim brengt in zijn theatershow "Van Huis Uit", klinkt mooi, lyrisch en lijkt voor het theater toch ietwat aangepast ten opzichte van op de albums. Zo brengt hij in de openingsserie, met o.a. Don't expect me too soon", o.a. "When I got there", "Lies", "Sam", "Years", van Hank Williams "Praise the Lord, I saw the light", het prachtige "A Simple man" en in de toegift solo "Think it over" van Jimmy Donley. Natuurlijk klinkt de paplepel, de bluegrass die zijn vader thuis met regelmaat met vrienden speelde, door. Toch heeft Knol, die het hele concert blootsvoets op de planken staat, een geheel eigen stijl die hem ver boven de middelmaat uittilt waardoor ik meen te kunnen stellen dat Knol op eenzame hoogte staat en in de komende jaren nog heel veel van zich zal doen spreken en naar ik hoop nog langdurig in de Vaderlandse theaters zal vertoeven. Schreef ik overigens al dat Tim´s band van grote klasse is; met Mathijs van Duijvenbode - toetsen, Jeroen Overman - bas, Kees Schaper - drums en de eerder genoemde Hank B Marvin kloon Anne Soldaat op gitaren.
Voor info zie: www.timknol.nl en / of www.kikproductions.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.