Categorie: CD-DVD, JAZZ, NIEUWS

Dinsdag 13 Maart 2012 at 09:12 am

TOOTS THIELEMANS Yesterday & Today

Toot Thielemans yesterday & Today voor cultuurpodium.nl

Door Rik van Boeckel voor jazzpodium.com/cultuurpodium.nl
2 CD
Universal Music / T 2 Entertainment
Waardering ****De dubbel Cd Yesterday & Today geeft een overzicht van het muzikale meesterschap van de dit jaar 90 jaar wordende Toots Thielemans, beroemd als mondharmonicaspeler, maar begonnen als gitarist. Bekend werd Toots toen hij begon te fluiten bij zijn gitaarspel. Toots' persoonlijke vriend Cees Schrama selecteerde alle composities voor deze fantastische dubbelaar! Op de 1e track van Cd 1 horen we een 24-jarige Toots op gitaar in het nooit uitgebrachte Jazz Band Ball met de Belgische swing trompettist Robert de Kers, de muziek was gemaakt voor een tekenfilm. In daarop volgende nummers als Crazy Bop en Nale Boogie horen we de invloed van Charlie Parker op Toots. Vooral de swingende mondharmonica van Toots in Nale Boogie klinkt geweldig.

Veel opnames van Cd 1 zijn gemaakt in New York tussen 1952 en 1968. In NY ontwikkelde Toots zich tot een serieuze en gerespecteerde jazzmusicus. Hij vertrok eind 1951 naar The Big Apple en vanaf die tijd transformeerde hij de mondharmonica tot een jazzinstrument. We horen de opnames die hij maakte met het quintet van pianist George Shearing zoals het zeer lekker klinkende Love Is Just Around The Corner en de latin kraker Caravan van Duke Ellington; met Carl Tjader op vibrafoon en Candido op bongo's. Vanaf de late jaren vijftig speelde Toots met de beste studiomusici uit New York zoals pianist Hank Jones (in Cool and Easy en The Cuckoo In The Clock- met prachtig jazzy harmonicaspel van Toots) en drummer Elvin Jones in Lullaby of Jazzland waarop Toots te horen is als gitarist. Soul Bird uit 1965 met Gary McFarland (marimba) en Mel Lewis (percussie) is een soort latin jazz avant la lettre. Toots' eigen compositie Yesterday and Today nam hij in 1966 op met orkest, vanaf die tijd maakte hij een aantal opnames met gitarist Bucky Pizzarelli zoals de fraaie traditional O Susanna (met Herbie Hancock op piano). En het kan niet op met CD 1 want in Roberto Menescal's Barquinho horen we Ellis Regina en Orchestra Elis Cinco, alles in geheel Braziliaanse sfeer.

Op CD 2 zijn we beland in de jaren zeventig en het begint met de funky melodie die jarenlang de tune was van het sportprogramma Langs De Lijn: het door Quincy Jones en Ray Brown geproduceerde Chump Change. Daar duikt ook George Duke op achter de keyboards net als in het daarop volgende thema uit de film The Getaway. That Misty Red Animal (Dat mistige rooie beest), de tune voor de film Turks Fruit, mag natuurlijk niet ontbreken. Erg sterk zijn Scrama's Big Bossa en de funky bigbandjazz The Late Night Wizard dat Toots in 1977 opnam in New York, Toots swingt er zo soepel op zijn mondharmonica; met Tony Levin op bas en Steve Kahn op gitaar. Met lokale musici uit Stockholm nam hij in 1978 Fritiof Anserssons Paradmarsch op, een bijzonder nummer van wijlen Evert Taube waarop Toots fluit bij zijn gitaarspel. Het verscheen op een tribute CD aan zanger Evert Taube. De Cd werd nooit buiten Zweden uitgebracht. Bye Bye Blackbird is natuurlijk heel bekend, de live in Utrecht (1982) opgenomen uitvoering met Louis van Dijk (piano) werd geproduceerd door Cees Schrama en is prachtig! Gershwin's Someone To Watch Over Me nam Toots in 1991 op met jazz-zangeres en pianiste Shirley Horn. Zo ingetogen en gevoelig! Toots kleurt Horn's stem met zoveel muzikale en precieze accentueringen, zoals alleen hij dat kan! En dan is er het heel bekende thema van de TV serie Baantjer: Circle of Smiles. CD 2 sluit af met het nummer waarmee hij tegenwoordig zijn concerten beëindigt: Louis Armstrong's What A Wonderful World; met Kenny Werner uit New York op keyboard. Het is een kleurrijk slot van een wonderschone compilatie van Toots' al 65-jaar durende muzikale carrière!!
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.