Categorie: THEATER, FESTIVAL, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 23 April 2012 at 12:30 pm

RO Festival was een zeer geslaagd meerdaags feestje

Door: Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

Ook dit jaar organiseerde het RO Theater, een van de drie grootste gesubsidieerde gezelschappen van Nederland, het RO Festival in de Rotterdamse Schouwburg. Dit keer had het een extra impuls, de toekomstig nauwe samenwerking tussen RO Theater, Wunderbaum en Het Productiehuis van de Rotterdamse Schouwburg. Die samenwerking is in de programmering duidelijk vertaald en lijkt een belofte voor de toekomst. Tijdens het festival waarin een aantal succesvoorstellingen van het RO uit het recent verleden voorbij kwamen was tevens ruimte ingeruimd voor o.a. de première van "Allemaal Afrikanen".

De locatie, De Rotterdamse Schouwburg, is er een die voor dit doel een uitgelezen plek is. Naast de tegenwoordig tot enorm sfeervolle lounge omgetoverde centrale hal (foyer) zijn er de grote en kleine zaal, maar ook nog eens de Krijn Boon Studio waar gebruik van gemaakt wordt. In de foyer met die geweldige videowall is het verdomd goed toeven en met een drankje in de hand kan de bezoeker al ruim voor de aanvang van de voorstellingen en vanzelfsprekend ook na afloop genieten van alles wat dit geweldige theaterfestival aan extra's te bieden heeft. Zo waren er deejays en op donderdag avond vond de opname plaats voor het Radio 4 programma "Virus". Dit keer hoofdzakelijk gewijd aan Minimal Music met o.a. Sandra en Jeroen van Veen die een deel uit de "Canto Ostinato" speelden, waarbij een drietal Yoga beoefenaars zich op onbegrijpelijke wijze in allerlei bochten wisten te draaien wat de "Canto" een nog meer bijzondere laag mee gaf. Maar het ging natuurlijk niet om het randprogramma, maar vooral om de core business van het RO, Theater. In de vier dagen dat het festival duurde waren onder andere de grote succesvoorstellingen "Reuzen", "Branden", "Bonte avond van Bodybuilders" en "Dood van een handelsreiziger" met een meesterlijke hoofdrol van Herman Gilis, te zien. In het kader van de samenwerking speelden de acteurs en muzikanten van "Wunderbaum met Touki Delphine" de indrukwekkende voorstelling "Songs at the end of the world" Wanneer je de aarde heel hard zou schudden is Antartica de laatste plek waar de mensen zouden kunnen blijven kleven. Dat Antartica is de setting voor deze absurdistische theatrale muziekvoorstelling, waarvan gezegd moet dat de muziek ijzersterk is en de inmiddels uitgekomen cd van deze voorstelling vond dan ook zeer gretig aftrek na afloop van de voorstelling. Ook los van de voorstelling is dit album meer dan de moeite waard en noem ik het graag als aanrader.
Na een try out op de donderdag het festival is het vrijdagavond de première van de RO Theater voorstelling "Allemaal Afrikanen". Onder regie van Yahya Gaier,( hou die naam in de gaten, hij schitterde ook al als acteur in o.a. de voorstelling "Kust" bij hetzelfde RO), speelt een groep Rotterdamse jongeren van onder andere de Rotterdamse school voor Theater. Deze bewegingstheater voorstelling die gaat over onze gemeenschappelijke roots en vooral over de steeds verder uitgroeiende angst voor "die ander". Verdrukking tegenover Vrijheid, Angst tegenover Hoop, een tijdloze en niet leeftijdgebonden voorstelling die met regelmaat de grenzen overschrijdt maar steeds weer de toeschouwer laat inzien dat ingebeelde angst een slechte leidraad is. Angst wordt je aangepraat en als we goed zouden luisteren naar elkaar wordt het beeld wat wij van die ander, en die ander van ons heeft steeds duidelijker en zal op den duur de angst, vooral voor het onbekende, steeds verder vervagen en kan er een maatschappij ontstaan die voor ons allemaal leefbaar is en waarin angst niet langer ons zal remmen in ons bestaan en zal doen vrezen voor het onbekende. Yahya Gaier, die zoals enkele van de acteurs mij vertelden, zijn spelers erg veel ruimte voor eigen initiatief bood, heeft hiermee een mooie toon gezet in een tijd die geestelijke verruiming keihard nodig heeft.
Naast de theatervoorstellingen en het foyer randprogramma was er ook nog RO Radio, waarbij de toeschouwers het tot stand komen van een radiohoorspel konden bijwonen. Aan de hand van een spiksplinternieuw sciencefictionhoorspel, gebaseerd op het verhaal van astronaut André Kuipers, zelf ook een groot hoorspel liefhebber, maakten Jack Wouterse en Gijs Nader dit theatrale uitstapje. De slotdag van het zeer geslaagde RO Festival in de Rotterdamse schouwburg bood ook nog eens de kans om deel te nemen aan theaterworkshops en masterclasses met o.a. Sylvia Poorta, Fania Sorel, Mathijs Jansen en meerdere docenten van diverse Rotterdamse theaterinstellingen.
Kortom het RO Festival was dit jaar nog grootser en beter dan voorheen. Ik kijk nu al reikhalzend uit naar de editie 2013.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.