Categorie: JAZZ, VERWACHT

Maandag 23 April 2012 at 5:49 pm

JAZZIN’ THE HAGUE MOET DEN HAAG WEER OP DE JAZZKAART ZETTEN.

Door René de Hilster 

Den Haag beatstad of Den Haag jazzstad? Wie het omvangrijke boek "100 jaar jazz in Den Haag" van Arie van Breda er op naslaat komt er al snel achter dat Den Haag zeer zeker een relatie met jazz heeft, al is deze de laatste jaren wel wat moeizaam. Beatstad is Den Haag ook maar daar heeft schrijver dezes geen kaas van gegeten. Wie bovengenoemd boek aandachtig doorleest zal snel nog twee rode draden ontdekken. De eerste rode draad is de traditie, die speelt in Den Haag een zeer belangrijke rol. Vernieuwingsdrang kent men daar nauwelijks. De tweede is dat er regelmatig geprobeerd wordt om jazz her en der te programmeren maar echte continuïteit zit er niet in. Het blijft vaak steken in goed bedoelde pogingen.

Uitzondering hierop was het North Sea Jazz Festival dat zich tot en met 2005 in Den Haag afspeelde en daarna, ondermeer door falend gemeentebeleid, zich genoodzaakt zag naar Rotterdam te verhuizen omdat de ruimtelijke ordening zo nodig met het Congresgebouw aan de haal moest. Eén van de vele gemeentelijke acties die jazz in de hofstad de nek heeft omgedraaid. In het boek van Arie van Breda worden nog meer voorbeelden genoemd.

Na het vertrek van het North Sea werd het gemis van een groot (internationaal) festival ingevuld door twee verschillende festivals. Hagenaar en ondernemer Ruud Wijkniet stampte in vier maanden The Hague Jazz uit de grond en elders in de stad waren Ben van den Dungen, Eelco van Velzen en Michael Varenkamp bezig met het voorbereiden van Pure Jazz, een festival ondersteunt door de gemeente Den Haag.

Beide festival beleefde een mooie eerste editie, maar de daaropvolgende jaren ging het achteruit. Ik hoef hier niet alle misstanden te gaan herhalen, ze zijn bekend naar ik veronderstel.

Nu is er een nieuw initiatief, mede aangewakkerd door de altijd energieke Peter Beets. Weer terug in het Congresgebouw wat inmiddels in private handen is overgegaan en nu World Forum Convention Center heet.

Een tweedaags festival met, volgens goed Haags gebruik, veel "jazz uit de tijd van de jazz" om maar eens een andere pianist te citeren.

De programmering ziet er goed uit met jazzgrootheden als Barry Harris, Curtis Fuller, Roberta Gambarini, Roy Hargrove, Randy Brecker, Kurt Rosenwinkel, Rita Reys en Peter Beets himself.

Ook de meer poppy kant van de jazz komt aan bod met groepen als Mezzo Forte, Alain Clark en Wouter Hamel.

Het complete programma is te vinden op: http://www.jazzinthehague.nl/

Hier is ook de informatie over kaartverkoop, tijden en andere handige zaken te vinden.

Jazzin' The Hague is een mooi initiatief en laten we hopen dat dit festival een doorslaand en blijvend succes wordt.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.