Categorie: JAZZ, WERELDMUZIEK

Zaterdag 20 Oktober 2012 at 09:32 am

THE FIVE GREAT GUITARS & LE GRIOT MODERNE

2012-10/recensie_20121015_5greatguit.bimh_01.jpg

2012-10/recensie_20121015_5greatguit.bimh_02.jpg

2012-10/recensie_20121015_5greatguit.bimh_03.jpg

klik op de foto's voor vergroting


tekst en foto's Roland Huguenin

maandag 15 oktober 2012, Bimhuis, Amsterdam

Het initiatief van Jan kuiper om vijf gitaristen met verschillende achtergronden samen op een podium zetten, blijft een prachtig idee en een goede manier om gitaarmuziek te promoten. Zo vorm je een staalkaart van mogelijkheden en mixen, die gitaarmuziek goed op de kaart blijven zetten. 'African Blues' is de titel van de tournee waarmee Jan Kuiper momenteel door het land trekt. Je hebt een gouden formule als Habib Koité, in Nederland vooral erg bekend met zijn groep Bamada, in dat gezelschap meereist. Succes is bijna volledig gegarandeerd, hoewel er altijd dingen kunnen misgaan.

Op een podium gezeten, ademt Jan Kuiper gitaar. Hij kan moeilijk van zijn instrumenten afblijven. Het is niet verwonderlijk dat juist hij de initiatiefnemer is van een succesformule, waarbinnen ook dit nieuwste project valt. Hij is goed georiënteerd in veel muziekculturen en weet heel goed wat hij en zijn publiek willen. De gitaar is een eindeloos veelzijdig instrument. Zeker in combinatie met elektronica. Als er bovendien twee percussionisten met hun prachtige authentieke instrumenten op het podium staan, gehuld in weelderige Afrikaanse tenues, is er ook direct sfeervol decor.
Na een kalme, mainstream introductie van een duet met Jan en Habib, volgt inderdaad een lading virtuoos gitaarspel en getrommel. De kwaliteit van de percussie smaakt zeker naar meer. Wel is direct duidelijk dat het publiek wordt blootgesteld aan tamelijk veel 'gitaargeweld' en zal worden meegezogen in een battle of the fittest op de snaren. Wat volgt is een prettige bloemlezing van veelkleurige stukken met Afrikaans tinten. Enig geduld is wel geboden, in afwachting van echte Afrikaanse roots. Habib Koité mag eerst zijn opwachting maken in een groovy stuk, waarin hij op verzoek van Kuipers zijn 'kwaliteiten' als rapper kan tonen. Deze geforceerde (g)rap maakt gaandeweg plaats voor zijn eerste Malinese zang, onder begeleiding van de warme funky gitaarbas van Digmon Roovers. Een verassende combinatie.

2012-10/recensie_20121015_5greatguit.bimh_04.jpg

2012-10/recensie_20121015_5greatguit.bimh_05.jpg

2012-10/recensie_20121015_5greatguit.bimh_06.jpg


Ter nagedachtenis aan de eerder dit jaar overleden Harry Muskee, speelt Erwin Java een lekker jankende medium blues. Het ingetogen en subtiele spel van de voor Zou Diarra invallende Andro Biswane, klinkt bijna schuchter. In een korte toelichting op de avond, zegt Koité op een subtiele manier, zich wat overvraagd te voelen in de notenbrij die Jan Kuiper veelvuldig op hem loslaat. Kuiper, kortom, is erg veelzijdig en, maar ook, uitermate enthousiast in zijn spel. Zijn aandeel zou minder moeten domineren, tenzij hij een andere opzet kiest voor zijn concerten.
Na de pauze transformeert het concert naar het repertoire van Koité. Wel meer in uptempo gespeeld dan gebruikelijk, maar verhalende zang, muziek en gitaarspel van de Malinees komen nu echt goed aan bod. De muziek, die nu met meer westerse invloeden wordt gevoed, blijft dankzij de Afrikaanse ritmes goed in balans. Op een gewone maandagavond kan het publiek nu echt goed uit het dak gaan. Eerst gaan handen en voeten los. Uiteindelijk staat de zaal te dansen tot op het podium. Koité die aanvankelijk nog zichtbaar vermoeid was door een jetlag, komt zelf ook goed op gang en lijkt van geen ophouden te weten.
Deze happening gaf een fijne nasmaak. Wel moet worden gezegd dat de hoge kwaliteit van de muziek had te leiden onder de overvloed aan geluid. Dat is jammer, want met een iets andere regie en balans, heb je inderdaad een perfecte formule in handen om de gitaar te omhelzen.

LINE UP
Jan Kuiper - gitaar
Habib Koité - gitaar, zang
Andro Biswane - gitaar, kora, balafon
Erwin Java - gitaar
Digmon Roovers - gitaarbas
Dramane Diarra - zang, djembe, doundoun
Mousse Pathe M'baye - zang, djembe, sabar, tama

LINKS

Habib Koité
The Five Great Guitars
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.