Categorie: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 10 November 2012 at 10:00 pm

Een reis naar Lissabon voor Fado Reportage met Mariza in de hoofdrol..

Jazzism cover photo Hans Speekenbrink Mariza in Lissabon foto Hans Speekenbrink Mariza in Lissabon foto Hans Speekenbrink

Door Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Voor een reportage over fado, de muziek van Portugal, voor het glossy magazine Jazzism, reisden fotograaf Hans Speekenbrink en journalist Rik van Boeckel af naar Lissabon. De reportage verscheen in Jazzism 5. Centraal staat fado ster Mariza, die na een jaar afwezigheid weer op het podium staat. Drie andere fado artiesten zijn in woord en beeld geportretteerd: de 72-jarige fado legende Carlos do Carmo, de jonge zangeres Cuca Roseta en Mario Pacheco, meester op de Portugese gitaar en eigenaar van de Clube de Fado in de Fado wijk Alfama.

Lissabon foto Hans Speekenbrink Dona Rosa foto Hans Speekenbrink Fado Vadio foto Hans Speekenbrink

De eerste uren in Lissabon verkennen we het centrum via de Rua Augusta die ons naar de Taag leidt. We zien in een winkelstraat, blinde Dona Rosa met alleen een triangel voor het gesloten hek van een winkel zingend en spelend bedelen met haar versie van de fado. Ze stond een paar jaar terug nog op het podium van het Concertgebouw in Amsterdam tijdens het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazersensemble (NBE) en kwam zelfs op de Nederlandse tv. Naast haar staat een tas met Amsterdam erop.
We verkennen vervolgens de fado wijken Mouraria en Alfama. In Mouraria zien we een kleurrijke muurschildering met Fado Vadio, letterlijk amateurfado.

Carlos do Carmo foto Hans Speekenbrink Teresa Salgueiro foto Hans Speekenbrink Henriqueta Baptista

's Avonds eten we met Carlos do Carmo in zijn favoriete restaurant samen met zijn manager Paulo. Behalve over fado praten we ook veel over politiek, over de gevolgen van de economische crisis op Portugal. "Er zijn veel zelfmoorden," zegt Do Carmo."Het wordt tijd voor verandering."
De volgende dag doen we interviews met Pedro Magalhães van Madredeus en Teresa Salgueiro, oud-zangeres van Madredreus. Ze praten over hun nieuwe cd's: Madredeus- Essencia (met de nieuwe zangeres Beatriz Nunes), Teresa Salgueiro: O Misterio. De fotoshoot met Teresa vindt plaats op een prachtige locatie in Almada, aan de overkant van de Taag. Het artikel over Madredeus zal verschijnen in de eerste Jazzism van 2013.
's Avonds zingen buiten voor restaurant Fermentacao twee oudere fadozangeressen en een jonge fadozanger diverse fado's, Mariza's Rosa Branca is de enige die we herkennen. Ze verkopen hun Cd's, we kopen er een van Henriqueta Baptista want die zingt het mooist, het meest intens.

Mariza in the background Panteao Nacional foto Hans Speekenbrink Clube de Fado foto Hans Speekenbrink Mario Pacheco foto Hans Speekenbrink

De volgende dag bezoeken we het fado museum in Alfama, zeker een bezoek waard als je interesse hebt in fado, niet ver daar vandaan ligt het Panteão Nacional waar Amália Rodrigues begraven ligt. Het Panteao is goed zichtbaar vanaf Palacio Belmonte waar we fado ster Mariza interviewen en fotograferen.
We ontspannen ons daarna in de Clube de Fado met eigenaar Mario Pacheco op de Portugese gitaar als centrale figuur rond optredende fadozangeressen en zangers.

Cuca Roseta in Monsaraz, foto Hans Speekenbrink Cuca Roseta in Monsaraz, foto Hans Speekenbrink Cuca Roseta in Monsaraz, foto Hans Speekenbrink

De laatste dag van de reportage brengen we door in Monsaraz, een vestingstadje, mooi gelegen op de Portugees-Spaanse grens. Hier zal de jonge zangeres Cuca Roseta, onlangs nog op de Nederlandse TV in een duet met Lange Frans, haar nieuwe fado laten horen tijdens een concert in het centrum van het stadje. Interview met haar en foto's zijn verschenen in een artikel vol fado ambiance in Jazzism 5.

Optredens Mariza

27 november. Muziekcentrum De Oosterpoort.Groningen
28 november. Carré. Amsterdam
30 november. Muziekgebouw Eindhoven
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.