Categorie: MUZIEK, POP-ROCK

Woensdag 02 Juli 2014 at 10:51 pm

The Rolling Stones, maar nu zonder de frontleden maar wel zo goed!

Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal

Tekst & Fotografie;  Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Met een vertraging van maar liefst 40 minuten, was dit toch mede een beetje een gevolg van arrogantie of lag het echt aan de files tussen Brussel en Schiedam, kwamen de heren van de Rolling Stones Touring band het podium van het Schiedams Theater aan de Schie op.

Niet alle drie der leden van deze selecte muzikanten die al jaren als muzikant in het collectief The Rolling Stones acteren, slechts Saxofonist Tim Ries en bassist Darryl Jones aangevuld met de Nederlandse sessie muzikanten Marcel Serierse, van het Metropole Orkest, op de drums en Martijn van Iterson, van het Jazz Orkest van het Concertgebouw, op gitaar. Een combi die na enkele minuten al klinkt alsof de heren al jaren samen toeren. Niets is minder waar er is slechts een korte samenwerkingsoefening aan vooraf gegaan en voor slechts een éénmalig concert in het Schiedams theater spelen ze samen.

De muziek van de Stones is opnieuw gearrangeerd en tot meesterlijk mooie Jazz stukken omgetoverd. Als na enkele heerlijke instrumentaaltjes, waarin de kwaliteit van het, “quartet on stage”  meer dan duidelijk is geworden, voegt ook vocalist Bernard Fowler zich bij het viertal. Fowler is al jaren, sinds 1985, de backing vocalist van Mick Jagger, zowel op zijn soloprojecten als op de albums alsmede de tours van de Rolling Stones.

Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal

Fowler die eveneens producer en acteur is heeft een geweldige stage performance, de acteur in hem speelt hierin een duidelijke rol, en hij beschikt over een meesterlijke buigzame jazzy stem. Hij komt heel imposant over en als hij zijn stem leent aan de jazz uitvoering van “Lady Jane” of “Wild Horses” loopt er een rilling van bewondering over mijn rug.

Plots lijkt het materiaal van de Rolling Stones een extra dimensie te hebben gekregen, het is intenser, mooier misschien zelfs, en uniek in deze uitvoering. Vooral “Ruby Tuesday” lijkt in deze jazz uitvoering aanzienlijk indrukwekkender dan in welke Stones uitvoering dan ook.

Het concert wat dan wel te laat begon, maar dat is dankzij de kwaliteit al snel vergeten, duurt vanzelfsprekend te kort, maar helaas de heren moeten weer retour Brussel want dit weekend wacht ook het concert van The Stones op Rock Werchter. een toegift zit er nog wel in en natuurlijk is dat “Satisfaction” hoe kan het ook haast anders. Helaas is deze uitvoering minder jazzy dan ik hem graag gehoord had, maar wel zo overtuigend gebracht dat je op dit soort momenten die oude baasjes als Jagger en Richards, geen seconde mist.

Vooral door het geweldige spel van Serierse en Van Iterson, die beiden alle ruimte kregen om hun kwaliteiten te tonen, is dit een memorabel en indrukwekkend concert geworden dat mede mogelijk werd gemaakt door de inmenging van Arno Brouwer, initiatiefnemer en oprichter van het Rotterdamse Islemunda theater, die na overleg met theaterdirecteur Rob Roos van het Schiedams theater er voor gingen om dit geweldig muzikale collectief naar het Theater aan de Schie te halen.

Een geweldig initiatief dat, naar ik hoop, in de toekomst navolgingen zal krijgen. Zo staat woensdag 5 november het voormalig Rolling Stones lid Bill Wyman met zijn Rhythm Kings in dit zelfde theater. Overigens vorig jaar bewees Roos, als net aangesteld directeur van dit theater, zijn gelijk al door Bob Geldof en zijn band voor een éénmalig concert naar Schiedam te halen.

Dit soort initiatieven zet het Theater aan de Schie net iets extra duidelijk op de theaterkaart. En ik ben er van overtuigd dat er nog vele van dit soort juweeltjes zullen volgen, wij kijken er reikhalzend naar uit.

Voor info en kaartreservering voor Bill Wyman’s Rhythm Kings en meer theater fraais zie: www.theateraandeschie.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.