Categorie: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, VERWACHT

Maandag 04 Augustus 2014 at 9:04 pm

JAZZMIDDELHEIM 2014, EEN VORSTIN ONDER DE FESTIVALS

Vijay Iyer foto Hans Speekenbrink Herbie Hancock foto Hans Speekenbrink Jef Neve foto Hans Speekenbrink

Door René de Hilster met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Over ruim anderhalve week gaat Jazz Middelheim van start in het Antwerpse Park den Brandt. Onder de Belgische jazz festivals is dit evenement inmiddels een fenomeen wat vele bezoekers trekt van zowel Belgische als Nederlandse bodem.


Niet aanwezig

Het is misschien wat raar om te beginnen met muzikanten die niet aanwezig zijn maar in dit geval hebben we het over de “Peter” van het festival: Toots Thielemans. Deze beroemde Belg en lieveling van het Middelheim publiek is met pensioen gegaan en zal daarom dan ook niet meer het podium bestijgen. [update: Toots kon het niet houden en heeft alsnog 2 nummers gespeeld] Wel is er op zaterdagavond een speciaal concert ter ere van Toots, en je weet het maar nooit; misschien haalt Toots nog voor een nummertje zijn “broodje” uit de jaszak.

Headliners

De headliners liegen er niet om dit jaar. Op donderdag 14 augustus zijn Herbie Hancock en Wayne Shorter in duo bezetting de hoofdschotel. Op vrijdag is deze rol weggelegd voor bassist Avishai Cohen en zijn trio plus string. Zaterdagavond wordt de reeks concerten afgesloten met de al genoemde Toots Thielemans tribute (waarbij een hele rits muzikanten acte de presence zal geven) en zondag zal Ahmad Jamal de affiche aanvoeren.

Artist in Residence

Voor het tweede jaar in de festivalorganisatie gekozen voor een “Artist In Residence” . Vorig jaar was dat pianist Tigran Hamasyan. Dit jaar is de keus wederom gevallen op een pianist: Vijay Iyer. Hij zal drie dagen in verschillende bezettingen te horen zijn. Op vrijdag speelt hij in sextet bezetting met onder meer Graham Haynes (de trompet spelende zoon van drummer Roy Haynes) en Mark Shim, een tenorsaxofonist die onder meer met Betty Carter heeft gespeeld en ten onrechte niet al te bekend is. Zaterdagavond horen we Vijay van een heel andere kant in het Veterans Dream Project en zondag zal hij zowel solistisch als met een strijkkwartet aantreden.

En dan nog

Dave Douglas verschijnt met zijn kwintet waarin een aantal nieuwe namen zoals saxofonist Jon Irabagon en pianist Matt Mitchel. De Engelse zangeres Stacy Kent komt, terzijde gestaan door haar tenorspelende echtgenoot Jim Tomlinson, haar kijk op Braziliaanse jazz laten horen. Jeff Neve viert het 10 jarig bestaan van zijn trio en dan is er nog het prachtige duo van Enrico Rava (bugel) en pianist Stefano Bollani.

Naast het grote podium zijn er in de pauzes concerten op de clubstage. Het concert van de Spaanse tenorsaxofonist Gorka Benitez is zeker iets om naar uit te kijken.

Praktisch

Jazz MIddelheim wordt gehouden in Park den Brandt in Antwerpen van 14 t/m 17 augustus, elke dag vier concerten op hwt hoofdpodium en aansluitende acts op de Clubstage.

Dagkaarten kosten € 39,00 een festivalpas is € 119,00.

Het gehele programma alsmede informatie over tickets, bereikbaarheid en logies is te vinden op: www.jazzmiddelheim.be
Reageer hieronder