Categorie: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Donderdag 02 Oktober 2014 at 7:47 pm

Kick-off 40-jarig Bimhuis met Taksim Trio

Taksim Trio photo Hans Speekenbrink Taksim Trio photo Hans Speekenbrink Taksim Trio photo Hans Speekenbrink

Door Bas Springer met foto's van Hans Speekenbrink
(klik voor vergroting)

De eerste avond van het kick-off weekend, de opening van het 40-jarig Bimhuis-jubileumseizoen, werd afgesloten met een prachtig optreden van het Taksim Trio uit Istanbul. De drie virtuoze muzikanten van dit trio spelen betoverend mooie klanken op het grensvlak van traditionele Turkse muziek, folk, ambient, meditatieve en klassieke muziek.

Het perfect op elkaar ingespeelde Taksim Trio, bestaande uit de meesterklarinettist Hüsnü Senlendirici, baglamaspeler (langhalsluit) Ismail Tunçbilek, en Aytaç Dogan op kanun (citer), behoort  tot de absolute top van de Turkse en wereldmuziek.

Taksim Trio photo Hans Speekenbrink Taksim Trio photo Hans Speekenbrink Taksim Trio photo Hans Speekenbrink

Het bekendste groepslid is Hüsnü Senlendirici, die tot de beste klarinettisten ter wereld gerekend mag worden en in Turkije supersterstatus geniet. Hoewel de leider van het drietal, speelt hij tijdens concerten vooral een dienende rol en geeft hij alle ruimte aan Ismail Tunçbilek en Aytaç Dogan.

Een aantal jaren geleden werd het Taksim Trio opgeheven vanwege sterk verstoorde verhoudingen binnen de groep. Bij het concert in het Bimhuis was van onderlinge spanningen gelukkig niets  te merken. Met veel gratie en improvisatie verbond  het drietal  het klassieke Ottomaanse idioom met volksmuziek uit Europa en het Midden-Oosten, rock, jazz, flamenco en kamermuziek.

Wat het meeste indruk maakte was de wijze waarop de drie muzikanten van het Taksim Trio het beste in elkaar naar boven haalde. Een prachtig concert van een fenomenaal trio.

De avond werd geopend met Kaja Draksler solo op piano gevolgd door het duo Benjamin Herman en Anton Goudsmit. Als afsluiter was er in de late uurtjes nog DJ Blue Flamingo.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.