Categorie: THEATER, CD-DVD, MUZIEK

Donderdag 13 November 2014 at 8:25 pm

Stef Bos vertrouwd maar nog steeds verrassend

Stef Bos

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Onlangs ging in de Kleine Komedie in Amsterdam, waarom wordt dit mensenpakhuisje nog steeds voor premières gebuikt vraag ik mij steeds weer af, Stef Bos in première met zijn nieuwste  theatershow “Mooie, Waanzinnige Wereld”, naar de gelijknamige recent verschenen cd.

Ondanks het kippenhok gevoel van de foyer en de belabberde stoelen in de zaal was het wel weer genieten van deze in Antwerpen woonachtige Nederlander. Een programma boordevol nieuw en vernieuwd materiaal neemt hij het publiek mee op reis door een aantal jaren tekstschrijven. Materiaal dat jaren geleden over een vriend of een situatie werd geschreven maar altijd op de plank is blijven liggen wordt met de muzikanten; Steven Cornille, Rene van Mierlo, Martin de Wagter en Lené te Voortwis, waarmee hij in een oude boerderij in een uitgekuiste stal deze nieuwe cd opnam, nu ook in de theaters gespeeld.

Het is een boeiend concert temeer door de prachtige verhalen die Stef om de nummers heen weet te vertellen. Zo wordt op een mooi moment een gespeeld lied plots onderbroken want daarin zit de zin “Die aap in het Witte Huis”, echter dit lied, 14 jaar oud, gaat over een oude vriend van Stef, die altijd overal tegen was, en hij was fel tegen de toenmalig Amerikaanse president Bush en die huisde destijds nog in het Witte Huis. Nu, ten tijden van Obama, zou deze zinsnede als racistische opmerking omschreven kunnen worden. Gek wat tijd, visie en huidskleur met één zin in een lied kan doen. En het lied wordt weer opgepakt en klinkt plots heel anders.

Bos heeft de kracht om zijn teksten zo beeldend te schrijven dat je de bezongen situaties voor je ziet zoals in “Om erbij te horen” waarin Stef zijn waarnemingen in het dagelijks leven laat leiden tot een mooi en beeldend lied over die dag toen hij een eerstejaars student door ouderejaars zag vernederen op de Grote Markt in Antwerpen, en dat alleen om erbij te mogen horen. Dan weer zijn Bos zijn teksten groots en meeslepend zoals in “Narrenschip”

Vanzelfsprekend is er ook ruimte voor Stef zijn grootste hit, het lied “Papa”wat hij schreef 25 jaar geleden toen zijn vader van de doktoren te horen kreeg dat hij terminaal ziek was en nog korte tijd te leven had, terwijl Pa Bos nog 25 jaar van de hit van zijn zoon heeft kunnen genieten. Dit keer zingt Stef het solo aan de piano in een weer compleet ander arrangement dan de vele keren er voor. Eerlijkheidshalve moet ik stellen dat dit voor mij niet de meest pakkende versie van “Papa” is maar ondanks dat, blijft het een zeer emotionerend lied.

Na de pauze brengt Stef nog veel meer materiaal van zijn nieuwe cd, waarvan overigens nagenoeg alle nummers gespeeld worden, en waarvan met name “Maskerman”en “Schemerlicht” werkelijk juweeltjes zijn zoals Stef, in al die 25 jaar die hij binnenkort in het vak zit, er al tallozen heeft gemaakt.

Stef Bos zijn theaterprogramma “Mooie, Waanzinnige Wereld” is in Nederland en België nog te zien tot en met 14 februari dan volgt er nog een kleine tournee in Zuid Afrika, Stef zijn derde vaderland, in Stellenbosch, Bloemfontein en Pretoria.

Voor informatie en speeldata zie: www.StefBos.nl en of www.bostheaterproducties.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.