Categorie: CD-DVD, MUZIEK, POP-ROCK

Maandag 12 September 2016 at 9:57 pm

Katy Too – NINE LIVES

Katy Too Nine Lives

Katy Too

Nine Lives

5/5 sterren

Door Jacques Nachtegaal  voor Cultuurpodium.nl

In de voorbije jaren heb ik heel wat platen en cd’s gerecenseerd en daar zat heel veel goed materiaal tussen. Ook uit de lage landen kwam met regelmaat een sterk album. Toch moet ik naar eer en geweten stellen dat ik het nieuwste album van de Vlaamse Katy Too een absolute positieve uitschieter vind. Vanaf de allereerste klanken merk je dat je luistert naar materiaal dat met ambachtelijke liefde is geproduceerd en gespeeld. Zong ooit van het Groenewoud “Liefde voor muziek” op dit album van Katy Too hoor je de liefde voor de muziek.

Het album dat negen tracks heeft en niet helemaal volgepropt staat met materiaal, wat anders mogelijk de kracht van deze negen songs zou kunnen ondermijnen, meer is vaak in dit soort gevallen minder, Is van ongekende kwaliteit. De openingstrack “No Angel” is een schuldbekentenis van egoïstisch en zelfzuchtig gedrag waarbij direct duidelijk wordt dat dit een heel persoonlijk album is. Een album recht uit het hart zonder zaken mooier te maken dan ze zijn. Het daaropvolgend nummer “When You’re gone (Noting really matters) is eigenlijk het logisch vervolg op track één. De partner die vertrekt naar een ander lief maar dan realiseert ze zich dat vanaf dat moment niets haar meer echt kan schelen tenzij de partner toch wil blijven. Vooral in dit nummer maakt Katy Too, de artiesten naam van Leen de Haes, volledig gebruik van het palet dat haar stem haar biedt. Je proeft op een goed moment de wanhoop in haar stem maar ook de verslagenheid en het realisme dat ze weet dat zij zelf fout zat. Ook de muzikale omlijsting in de tracks is heel pakkend en mooi verzorgd uitgewerkt. Arrangeur en producent Wigbert van Lierde (tevens vele instrumenten w.o. viool, Keltische harp, xylofoon e.a.), levert puik werk, maar ook de medemusici naast deze Singer Songwriter die zich zelf op diverse gitaren begeleid vormen een mooi sterk collectief; Peter Lesage (toetsen) Karel De Backer (Drums) Ewen Vernal (bas), Tom Lodewyckx (elektrische gitaar) en Yves Fernandez (Blaasinstrumenten). De opnamen en mixage werd gedaan door Gert Jacobs. Twee van de tracks werden niet door Van Lierde gearrangeerd maar door Wouter Berlaen, die tekende voor de openingstrack “No Angel” en het lekkere uptempo “Darlin Tell Me Now”. De song “Deja Vu”, die niets met CSN&Y te maken heeft, is voor mij een van de lekkerste songs op dit album waar ik louter lof over kan schrijven. En dan plots word ik weer verrast door het mooi ingetogen “Alma” zo blijft Leen als Katy Too mij verbazen en verrassen net als in “Whiners Blues”een echte Americana song. Dit is nou echt zo’n album waar je eigenlijk niets op aan te merken kunt hebben het is louter mooi en integer materiaal wat zo uit het hart van Leen de Haes afkomstig is en waarvan je hoort dat deze Kalmthoutse Singer Songwriter nog een mooie carrière te wachten staat. Overigens 24 september aanstaande is het release concert in “De Zolder”in het Belgische Nieuwmoer, nabij Kalmthout en dat is net over de grens dus alle reden om daar maar eens heen te gaan.Voor informatie en bestellen van dit album ga je naar:  www.katytoo.be
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.