Categorie: THEATER, TONEEL

Zaterdag 26 November 2016 at 3:40 pm

Het Volk speelt Veteranen, een meesterwerk op nog geen twee vierkante meter.

Fotografie Hans Vissers Fotografie Hans Vissers Fotografie Hans Vissers

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Al vele jaren volg ik het Haarlems toneelgezelschap “Het Volk”, en ik moet toegeven nog nimmer stelden zij mij teleur. De ene productie was beter dan de andere maar een slecht stuk heb ik ze nog nooit zien spelen. Dit seizoen spelen de heren Wigbolt Kruijver en Bert Bunschoten onder regie van Minke Kruijver het door Bouke Oldenhof geschreven: “Veteranen”. En ook nu stellen ze mij niet teleur, sterker nog, ik vind dat deze toneelproductie in de top 3 van mijn geziene toneelvoorstellingen van dit jaar hoort te staan. Zelden zag ik zo’n sterk gespeeld emotioneel, komisch maar ook dramatisch toneelstuk. De beide heren spelen twee veteranen die op de vierde mei bij het herdenkingsmonument de erewacht vormen.

Krijn (Bert Bunschoten), is voorzitter van het 4 mei herdenkingscomité, en leraar op een gereformeerde school, die mede veteraan Nico (Wigbolt Kruijver), een katholieke bakker uit zijn woonplaats, weet te strikken om midden jaren tachtig aan zijn zijde de erewacht bij het herdenkingsmonument te vormen. Nico heeft hier in toegestemd maar heeft eigenlijk geen besef waar hij aan begonnen is. Tegen het eind van de plechtigheid is het dan ook wel welletjes voor Nico en wil hij er mee nokken. Maar Krijn verbiedt hem dat;”Er kan altijd nog iemand komen” stelt hij en geeft dan de order: “Op de plaats rust” wat Nico verbaasd doet reageren dat hij het commando krijgt. Maar Krijn stelt dat Nico het mag doen als hij dat wilt, hij is Korporaal waarop Nico reageert met: "Jij was sergeant". Verbolgen reageert Krijn “Ik ben sergeant”. Volgens Krijn was en blijf je sergeant ook al doe je geen actieve dienst meer. Enigszins verbijsterd door het fanatisme van Krijn  pakt Nico een appeltje en een mes uit zijn zak en wil de appel gaan schillen. Wat tot opperste verbazing leidt bij Krijn. De twee beginnen een voorzichtige partij bekvechten en Nico werpt Krijn zijn gereformeerde achtergrond voor de voeten. Door een simpel jaartal bordje zien we de jaren verstrijken en ook Nico is zich bewust van zijn taken geworden. Ze praten wat over alledaagse zaken, het werk, het leven en vooral over de collega veteranen die er niet meer zijn. Wie heeft er meer geleden van de twee en hoe en waar het passeert steeds meer en vaker en naast het wel of niet met pensioen gaan en het krijgen van medailles en herdenkingskruizen het wel of niet toetreden van het verzetscomité zien we de jaren verstrijken en we merken ook dat de onderlinge band versterkt.

Op een kwade dag, inmiddels in de 21 e eeuw, krijgt Nico een beroerte na de eredienst en hoewel al steeds meer zichtbaar in het verstrijken van de jaren, blijkt nu de band tussen de twee veteranen een warme hechte band tussen de protestant en de katholiek te zijn ontstaan, wat tot een meesterlijk mooi emotionele scene leidt. Het is vooral deze scene, die zo vol overtuiging en zo herkenbaar gespeeld wordt, die er voor zorgt dat het toneelstuk een nog diepere indruk nalaat.
Toch geeft Nico niet op, ondanks de door de beroerte verslechterde fysieke toestand keert Nico terug aan Krijn’s zijde bij het monument, maar er is nu een band tussen de twee ontstaan die zo mooi en breekbaar wordt gespeeld dat het publiek na afloop op de nazit het nagenoeg nergens anders over heeft dan die mooie ontwikkeling van een ware vriendschap, die met de jaren door op de  herdenkingsdag is ontstaan.

“Veteranen”is een toneelstuk dat slecht op een klein deel van het podium gespeeld wordt, maar dan op een zo waanzinnig sterke wijze, met talloze slimme toepassingen van het decorstuk dat het Monument vormt, dat het een lust is om deze voorstelling te zien. Ik kan niet anders dan stellen dat deze heerlijk ambachtelijke toneelvoorstelling door twee topacteurs u niet mag ontgaan en u zult het met mij eens zijn hier is werkelijk sprake van twee grootmeesters op de vierkante meter.

Voor informatie en speeldata kijk op www.toneelgroephetvolk.nl of www.kikproductions.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.