Categorie: THEATER, TONEEL

Woensdag 23 Januari 2019 at 8:09 pm

In “Het Duel” door het Nationale Theater & Toneelgroep Oostpool valt alles op zijn plaats.

foto Sanne Peper foto Sanne Peper foto Sanne Peper

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P met beeld van Sanne Peper (klik voor vergroting)

Nog nooit had een gezelschap in Nederland zich gewaagd om “Het Duel” van Tsjechov op de planken te brengen,maar eindelijk hebben Toneelgroep Oostpool in samenwerking met het Nationale Theater (vh. Nationale Toneel) de stap gemaakt en dat vooral naar volle tevredenheid van het toneelminnend Nederlands publiek. In een m.i. nagenoeg vlekkeloze regie van Jeroen de Man staat deze Tsjechov als een huis. Heel knap en strak is de bewerking van Jacob Derwig waardoor De Man een echt Tsjechoviaans toneelstuk kon realiseren met de acht hem ter beschikking staande acteurs.

Het hele stuk ademt Tsjechov maar in tegenstellinjg tot veel van zijn toneelstukken is deze versie van Anton Tsjechov’s “Het Duel”  lekker vlot en pakkend dat je als toeschouwer al heel snel midden in het stuk zit. Je schuift met regelmaat iets naar voren op je stoel en genieten maar. Natuurlijk vooral door het fantastisch acteerwerk van de acht gelukkigen, want het moet een genot zijn dit te mogen spelen. Een toneelstuk met zoveel invalshoeken en tegenstrijdigheden, wat is waar en wat is het niet, maar ook tussen ernst en onzin, het verleden en het heden, talloze tegenstrijdigheden komen aan bod.  En steeds weer zit er een heerlijke humor en dubbele bodem achter. Alle elementen komen voorbij, harstocht liefde, vreemdgaan, bedrog, vernedering, discriminatie, angst en woede. Je noemt het en het zit er wel in. Juist die elementen en de daar tegenoverstaande tegenstrijdigheden maken het tot een heerlijk kijkspektakel.
Als er dan ook nog op een meer dan geweldige manier door topacteurs en actrices gespeeld wordt resulteert deze eerste Nederlandse versie van Anton Tsjechov’s “Het Duel’ in een absoluut geweldige toneelvoorstelling. Een voorstelling die maar liefst ruim twee uur duurt en zonder Pauze gespeeld wordt.

Het verhaal speelt in het Rusland van het eind van de 19e eeuw.  Redelijk welgestelde stedelingen uit o.a. Sint Petersburg zijnhartje zomer naar een badplaats aan de zwarte zee getrokken. De lome zonnewarmte proef je als toeschouwer in de zaal. De stedelingen zijn lui, verveeld en willen zich laven met de mooiste geneugten van het leven. Eten drinken, een hele emmer wodka wordt genuttigd, en wat al niet meer.
Vanja Lajevski (Joris Smit) is twee jaar daarvoor al met zijn geliefde, de gehuwde Nadezjda Fjodorovna (Violet Breackman) , naar de kust vertokken om daar samen een nieuw leven te beginnen , maar de liefde is bekoeld en Vanja heeft enorme twijfel of hij het nu wel goed heeft gedaan. Hun schulden spelen hem parten en Nadezjda heeft inmiddels in het geheim ook al een andere geliefde politiecommissaris Kirilin (Hein van der Heijden)  Door de komst van bioloog (hij onderzoekt kwallen) Nicolaj Von Koren (Jacob Derwig), die een oude vriend blijkt te zijn, wordt het leven allemaal nog veel gecompliceerder. Zijn visie op de overbodige mens tart elke gedachte en leidt uiteindelijk zelfs tot een Duel, Het Duel, een strijd op leven en dood.
Overige acteurs zijn Jaap Spijker, Jacqueline Blom en Teun Luijkx en Rabbi Jallo. Ik mag niet vergeten complimenten te maken aan Juul Dekker en stagier David Fikkert voor de knappe scenografie en zeker niet te vergeten Roald van Oosten voor de meer dan meesterlijke muzikale omlijsting.  Het Duel is een waar theaterfeestje mede door de laatstgenoemden, die veelal in de schaduw blijven.

De première avond in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag werd een avond van ultiem toneelgenot en ik ben zeer gelukkig met het feit dat deze voorstelling een mooie tournee door heel Nederland  gaat maken ik hoop dan ook van harte dat zeer velen deze eerste versie van “Het Duel”
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.