Categorie: THEATER, TONEEL

Donderdag 28 Maart 2019 at 12:23 pm

Naar de Hemel wijzen getuigt van knap vakmanschap van Degrade

Naar de hemel wijzen fotograaf niet bekend Naar de hemel wijzen fotograaf niet bekend Naar de hemel wijzen fotograaf niet bekend

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Toen het bij de leden van Toneelgroep de Appel in Den Haag begon door te dringen dat de karaktermoord door het gemeentelijk college op dit uitgelezen gezelschap van vrees overging naar werkelijkheid waren David Geysen (acteur) en licht en muziekproducent Carl Beukman al voorbereid. Zij hadden gezamenlijk het Bureau Degrade opgericht en zij wilden zich richten op sterke performances en toneelstukken. Na een vijftal succesvolle producties volgde recentelijk de voorstelling “Naar de Hemel Wijzen “ een toneelstuk van Jibbe Willems. Een bijzondere tekst met werkelijk verrassend tekstgebruik en onverwachte woordsprongen. Deze zijn aanvankelijk zo verrassend dat je op het puntje van je stoel niets van de tekst wilt missen en kan missen want dan ben je de draad kwijt. Echter al naar gelang je wordt geconfronteerd met deze taalbehandeling wordt het je steeds meer eigen, zo sterk dat je op een goed moment het niet eens meer opvalt. Hoe zwaar moet dit echter wel niet geweest zijn voor Geysen om deze tekst zich eigen te maken. Hoe dan ook, het is hem met verve gelukt.

Het scheelde maar weinig of Degrade had dit stuk niet gespeeld. De schrijver, Willems, had het stuk voor een andere acteur geschreven en al jaren probeerde Geysen om het stuk te mogen spelen. Toen op den duur de beoogde acteur er toch vanaf zag kreeg Degrade de mogelijkheid het op de planken te brengen.

Naar de hemel wijzen fotograaf niet bekend Naar de hemel wijzen fotograaf niet bekend Naar de hemel wijzen fotograaf niet bekend

In feite is het een drieluik over de opperengel (Geysen) van God, zeg maar zijn eerste violist. Die is ontevreden over wat God er op de aarde er van heeft gemaakt, de rampspoed en ellende die hij accepteert van de mensen. De opperengel trekt daarom naar de aarde en komt in de hof van Eden, het Paradijs daar wordt de geslachtloze engel gegrepen door de schoonheid en charmes van Eva en hij gaat daardoor in de fout om bijna menselijk te worden. In een prachtig sober en basic decor van scheidingshekken van 1.80 afgezet met zeildoek en daardoor de achterliggende ruimte afschermend trekt de engel over de wereld Deze rondreis (om de schermen heen) met daarbij de meesterlijk soundscapes en actieve belichting creëert een sfeer die bijna niet van deze wereld is. Het lijkt een sprookje, een bizar sprookje want in zijn naaktheid met slechts een hoofdlamp volgt er een monoloog die alles wat er maar verkeerd is op de wereld bekritiseerd. Hij benoemt de oorlogen en de angstigste momenten uit de wereldgeschiedenis. En onder het mom, ik gaf als God het volk van de aarde de handvatten en de middelen maar ik haalde niet de trekker over en dat deden de mensen zelf wel.
Is het dan één grote aanklacht tegen de mensheid of wordt er toch met regelmaat gewezen naar de Hemel, dat is aan het publiek om over te beoordelen,

Door de intense samenwerking tussen Geysen en Beukman is er een theaterproductie ontstaan die veel meer is dan louter toneel, het is totaaltheater, beeld, geluid, spel  en belichting vormen een complex en compleet geheel van talloze theaterdisciplines waarmee Degrade voor mij bewezen heeft dat ik de volgende productie van de heren niet mag missen. Om een tip van de sluier te lichten mag ik zeggen dat vanaf volgen jaar de heren van Degrade, dan met gastacteurs en derden zich gaan richten op het werk van Dante. Ik kijk er naar uit.

Voor meer informatie over Degrade en speeldata van” Naar de hemel wijzen” kijk op:  www.degrade.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.