Categorie: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 31 Mei 2019 at 3:24 pm

Amersfoort Jazz 2019 dag 4 (Zondag)

Afgelopen weekend voltrok zich de 41ste editie van het Amersfoort Jazz festival. Four Days of World Jazz, met meer dan 80 concerten in de historische binnenstad van Amersfoort. Het programma was internationaler dan ooit en bevatte naast de publiekstrekkers op de pleinen, enkele bijzondere luisterconcerten in de kleinere binnenlocaties. We pakten behalve de zaterdag ook de zondag, als vanouds de laatste en relatief rustigste dag van het festival.

Marit van der Lei Nextet photo Hans Speekenbrink Marit van der Lei Nextet photo Hans Speekenbrink Marit van der Lei Nextet photo Hans Speekenbrink

Tekst: Robin Boer & Storm Bakker, beeld Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Marit van der Lei Nextet
Onze concertbeleving begon met het Marit van der Lei Nextet, een band van talentvolle spelers afkomstig van het Utrechts Conservatorium onder leiding van zangeres Marit van der Lei. Wij zagen haar al eens tijdens het UJazzFest in TivoliVredenburg, toen haar optreden wreed verstoord werd door -notabene loos- brandalarm en in Co Live! in Nick Vollebregt Laren. Het Nextet heeft de stijgende lijn te pakken en speelde op de Groenmarkt in Amersfoort gewaagd, avontuurlijk en dynamisch. Met het door Kenny Wheeler geïnspireerde nieuwe werk kiest Van der Lei niet voor de gemakkelijkste weg, maar voor een eigenzinnige koers die nu al naar meer smaakt. In haar band schitteren Kika Sprangers (sax), Prashant Samlal (gitaar) en Koen Smits (trompet), alledrie gelauwerde talenten uit de Next Generation of Dutch Jazz, die in Marit’s band een dienstbare rol innemen. Met name de vingervlugge bassist Marre de Graaff en handige toetsenist Roel Hazendonk geven de band een sappige fusion-twist, wat op de Groenmarkt goed uit de verf komt. Drummer Mees Siderius  onderscheidde zich met subtiel en lyrisch bekkenwerk “in de zone”, zeer passend bij het op Kenny Wheeler geënte materiaal.

Kika Sprangers photo Hans Speekenbrink Kika Sprangers photo Hans Speekenbrink Kika Sprangers photo Hans Speekenbrink

Kika Sprangers Quintet

op de Groenmarkt was het daarna de beurt aan saxofoniste Kika Sprangers, die zelf ook al aangaf dat ze wel erg vaak op Amersfoort Jazz 2019 acte de presence mocht geven. Zij speelde op vrijdag met The Round Midnight Orchestra in theater Flint, op zaterdag met Jasper van ’t Hof en het Codarts Trombone Ensemble o.l.v. Ilja Reijngoud, op zondag zoals gezegd met het Marit van der Lei Nextet en nu dan, met haar nieuwe kwintet. Kika Sprangers bezorgde ons meerdere malen kippenvel, dankzij hoogwaardige, melodieuze composities, vol vuur uitgevoerd door haar topband. De zang van Anna Serierse is een welkome aanvulling om de bloedstollende soli van Sprangers af te wisselen met secties die de luisteraar doen vliegen. De prachtige unisono passages waren een lust voor het oor en brachten hoop in de harten van de mensen, met name van hen die thuis grijze platen van Pat en Lyle in de kast hebben staan. De zoetgevooisde en trefzekere Anna heeft de perfecte stem om de tekstloze melodieën te zingen, met achteloos gemak de intervalhorden nemend alsof ze thuis onder de douche staat, en passant blendend met de sax van Sprangers. Pianist Koen Schalkwijk, toverde grensverleggende soli uit zijn met effecten opgetuigde Wurlitzer. Na het concert maakte Kika zich op om nog eenmaal op te treden tijdens Amersfoort Jazz, een jamsessie in Café Miles.

Mudita photo Hans Speekenbrink Mudita photo Hans Speekenbrink Mudita photo Hans Speekenbrink

Mudita / Free the Voices
Tenslotte togen we naar de mooie Sint Aegtenkapel, waar Sanne Rambags op het programma stond, de runner up in de Nederlandse jazz, die toert als Young Vip 2019 en daags ervoor nog met Under The Surface schitterde in het Concertgebouw Amsterdam. Op Amersfoort Jazz 2019 stond zij met Mudita, bestaande uit Sjoerd van Eijck (piano) en Koen Smits (trompet), beiden talentvolle exponenten van The Next Generation in Dutch Jazz die Sanne perfect aanvoelen. De plaat ‘Listen to the Sound of the Forest’ (ZenneZ Records), alsmede de optredens rondom deze release waren al veelbelovend, maar vanmiddag wist het trio rondom zangeres Sanne Rambags boven zichzelf uit te stijgen. Intens, veelzijdig en kleurrijk. Met de verstilde en verstillende muziek wond de semi-naïeve deerne het ademloos luisterende publiek in de afgeladen Sint Aegtenkapel om haar ranke vingers, hetgeen beloond werd met een staande ovatie. Een deel van het publiek verliet de zaal, omdat de tweede uitgang hermetisch afgesloten werd evenwel voorlangs. Sanne, die dacht dat deze mensen binnenkwamen, zei: “jullie komen op het juiste moment”…  Het zorgde voor een ontspannende lach tijdens de stemmige middag.

Fre the Voices Photo Hans Speekenbrink Fre the Voices Photo Hans Speekenbrink Fre the Voices Photo Hans Speekenbrink

Wat volgde was het debuut van Free The Voices, Anna Serierse en Marit van der Lei die zich op uitnodiging van Amersfoort Jazz naast Sanne posteerden en met haar chorale impro toevoegden aan Mudita. De toevoeging van Marit van der Lei en Anna Serierse zorgde voor engelachtige taferelen. Europese zangtradities als Bulgaarse borststemmen, laplandse Joik en soms zelfs Ars Nova vermengden zich organisch met de ECM achtige jazz van Sjoerd en Koen, altijd met de vrijzinnige Sanne in de hoofdrol.

Voldaan verlaten we Amersfoort, waar in de kroegen nog wat nagenoten werd. Een mooie 41ste editie van een festival, dat zich in korte tijd ontwikkeld heeft tot een toonaangevend World Jazz evenement en het imago van bier en bitterballen lang achter zich heeft gelaten.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.