Categorie: THEATER, TONEEL

Maandag 02 December 2019 at 2:22 pm

“Enkele reis” is als een rollercoaster met de Oriënt Express

Enkele Reis Enkele Reis Enkele Reis

Jacques Nachtegaal, Het Collectief N&P Foto's van Ben van Duin (klik voor vergroting)

De toneel komediethriller “Enkele Reis” bracht mij na afloop een ‘enkele’ reis hartbewaking van het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam maar daar was deze heerlijke voorstelling niet echt debet aan.
In de sfeervolle Leidse Schouwburg ( De oudste van Nederland) was de première van de Hummelinck Stuurman productie Enkele Reis. Bijna 200 jaar theater ervaring heeft Hummelinck Stuurman bijeengebracht door een koppeling van de coryfeeën Wieteke van Dort, Trudy Labij & Bram van der Vlugt en in hun aanwezigheid, de prille en nu al overtuigend acterende, studente Florence Vos Weeda. Het spelplezier spettert werkelijk van het toneel en iedereen kan zien dat we hier te maken hebben met het neusje van de zalm van het Nederlandse toneel. Het stuk is een script van Lex Passchier, de man die al zoveel thrillers en komedie thrillers op zijn naam heeft staan en steeds meer de Nederlandse Hitchcock genoemd mag worden, echter zonder zelf in beeld te verschijnen.

Als Bernadette (Wieteke van Dort) met een rol ietwat vaal tapijt kreunend en steunend op komt en haar, naar blijkt, zus Coco (Trudy Labij) haar naar een andere plaats in de kamer wijst voor deze tweede hands keuze. Al snel wordt duidelijk dat de beide zussen uit vrees voor het “tehuis”, een vroegtijdige zelfbeschikkende dood verkiezen boven het wegkwijnen in een hok van 2 bij 3 meter. Om deze daad niet zelf uit te hoeven voeren heeft Coco, een gevierd en onderscheiden verfilm thrillerschrijfster een prachtig plot te hebben bedacht. Zij huurden een voormalig beroepscrimineel Arnold (Bram van der Vlugt) uit Culemborg er voor in. Als deze arriveert, is het een rijzige bejaarde statig in het zwart gekleed, zwart lederen handschoenen donkere bril met grijzend haar in een staartje a la Karl Lagerfeld. Zijn opkomst alleen al is imposant, net als de rest van zijn acteren en zelfs dansend indrukwekkend op zijn 85e jaar. Maar het is zeker niet zo dat dit de Van der Vlucht show is geworden. Passchier heeft de diepte van de vier rollen, want de ten tonele verschijnende en als storend element ervaren nieuwe wijkagente Mirjam (Florence Vos Weeda) heeft eveneens een belangrijk stempel op het verder verloop van de voorstelling. Deze nieuwe wijkagente is ook nog eens een groot fan van thrillerauteur Coco en kent talloze boeken en moordmysteries direct opsommen, maar ze blijkt ook heel argwanend. En steeds sneller in een meer en meer gecompliceerd scenario volgt de ene de andere scene zich op. Het is al lang niet meer een Who donei t, maar steeds meet Wat is wat en hoe is hoe naast wie is wie.

De toeschouwer krijgt werkelijk het gevoel met de door de zussen zo verlangde reis met de Oriënt Express in een achtbaan terecht te zijn gekomen die zonder te stoppen meet een steeds hogere snelheid naar een eindpunt raast. Echter ten koste van wie of wat. Kortom een heerlijk stuk theater dat de toeschouwer van begin tot eind op het absolute puntje van de stoel jaagt. Dat ik na afloop met hartklachten op de hartbewaking van het Schiedamse Franciscus Vlietland ziekenhuis belande, heeft volgens de artsen niets met de voorstelling en of de genoten spanning te maken gehad, het was niet eens mijn hart. Dus u kunt met gerust hart deze “Enkele reis”meemaken en het zal u verbazen hoe perfect ingewikkeld en slim het in elkaar is gezet warbij dank moet uitgaan naar regisseur Bruun Kuijt, lichtontwerper Coen van der Hoeven en decorontwerpster Ellen Klever, niet te vergeten Script schrijver Lex Passchier die spanning en humor op grootse wijze combineert en bovenal die meer dan geweldige vier acteurs, Trudy Labij, Wieteke van Dort, Florence Vos Weeda en Bram van der Vlugt. Ik heb meer dan genoten.

Voor informatie en speellijst: www.hummelinckstuurman.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.