Categorie: CD-DVD, JAZZ, MUZIEK

Donderdag 01 Oktober 2020 at 1:08 pm

CD: Anne Chris – Flowing Freely

Anne Chris Anne Chris – Flowing Freely

CD: Anne Chris – Flowing Freely
0Twenty Records ORDC082019
Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P voor Cultuurpodium.nl

Anne Chris (Alkmaar 1977) draait al weer een tijdje mee in de muziekscene. Haar stiel is voornamelijk Jazz, hoewel ook lichte muziek haar goed af gaat. Na een succesvolle afronding van haar conservatoriumopleiding werd ze direct voor de leeuwen geworpen toen ze werd uitgenodigd op het North Se Jazz festival van 2004. Het was een succes want 2 jaar later stond ze wederom op dit, toen nog, toonzettende festival. Eind 2019 verscheen haar meest recente en inmiddels 4e album(eigenlijk 5e) . Na “Tomorrow is Today”(2004), “Play for now”(2010) en “Just kissed the Sun”(2014) is: “Flowing Freely” een waanzinnig lekker album geworden.

 Overigens tussentijds maakte ze als presentje voor en met haar vader de gitarist Peter Dekker en Cord Heineking een vrolijk luisterwaardig en zeer verantwoord kinderliedjesalbum “Vogeltje zing maar” vol met liedjes die haar vader voor haar schreef toen ze een jaar of vier was, met liedjes als “Poffertjes bakken”en Gerard, de Reus” in feite dus haar 5e album. De 10 tracks van haar recentste album “Flowing Freely” zijn met uitzondering van “Loving You” (Minnie Ripperton) en “Free” (Stevie Wonder) allen eigen composities. Zowel de tekst als muziek is van haar hand, in de meeste situaties dan doorgecomponeerd in samenwerking met haar vaste pianist Daan Herweg. De samenwerking met Herweg stamt al van jaren her, toen zij samen op een cruise schip optraden met in de gelederen ook o.a. Teus Nobel, de trompettist. Op haar eerdere albums was tevens Tineke Postma in een aantal nummers te horen op deze meest recente cd, waarvan ik van mening ben dat het album zo ijzersterk is dat het zeker ook op Cultuurpodium om aandacht vraagt, ontbreekt Postma. Wel zijn er naast haar vaste bandleden Daan Herweg (Piano & Keyboards), Bas van der Wal (gitaar & backing vocals) Kasper Kalf (bas) Jasper van Hulten (drums) nog enkele gastmusici aanwezig zoals violistes Hester van der Vlugt en Heleen van der Hoeven, Yuri Keufner (percussie) Noortje Köhne (viola), Cord Heineking (6 snarige akoestische basgitaar) en de o.a. van Spinvis bekende Saartje van Camp op Cello.

Het album is werkelijk een feest om te beluisteren, niet alleen vanwege die heerlijke stem van Anne Chris, helder, altijd perfect verstaanbaar en ijzersterk in de ritmewisselingen en toonomzettingen. Maar ook vanwege de goed ondersteunende muziek. Komt het met regelmaat op Jazz albums voor dat vooral de ritme sectie te veel voor zich zelf opeist, op dit album hoor je één sterk opererende formatie, die een heerlijk muzikaal tapijt onder de heerlijke vocalen van Anne leggen. Opvallend is dat de twee covers die ze op dit album laatst kwalitatief niet minder zijn dan haar eigen materiaal. Vergelijk het prachtig ingetogen “Blue Coat”, met heerlijk gitaarwerk van Bas van der Wal, maar met Minnie Ripperton's “Loving You” mijn keus valt dan eerder op “Blue Coat” ook als ik het origineel van Ripperton er even naast speel. Maar het album “Flowing Freely” staat vol heerlijke juweeltjes zoals mijn favoriet “Forever green” en wat gedacht van het heerlijke en warm ietwat zomers aandoende “Sugar Stevie Ray”, die compositie, daar wordt een mens vrolijk van. Maar ook het titelnummer en “het openingsnummer “Titanic Ballroom” hebben mij volledig in de greep. En ik geniet. Het is te hopen dat de Covid 19 toch spoedig overwonnen kan worden, zodat Anne met haar mannen dit materiaal weer overal live kan brengen. Wie meer van Anne wil horen en wat o.a. haar inspiratiebronnen zijn luistert via uitzending gemist naar mijn programma "JacquesFoyer" via www.omroepVlaardingen.nl waar ik Anne 2 uur lang als gast mocht ontvangen. En een groot aantal tracks van dit heerlijke album “Flowing Freely” zal dan ook veelvuldig aan bod komen. Overigens op dierendag 4 oktober speelt Anne samen met Bas van der Wal, live in Koedijk.
Voor wie dan toch vergelijken wil. Ik voel bij Anne Chris een net zo breekbaar en helder stemgeluid wat  ik hoor bij Dianne Krall, met dien verstande Anne is heel wat minder de ijskoude koelkast en aanzienlijk toegankelijker als persoon, maar qua kwaliteit doet ze niet voor Krall onder. Dus ook Anne zal na haar North Sea Jazz festival optredens, zeker ook voorkomen op de affiches van grote Jazz festivals elders in de wereld.

Voor verdere informatie en kaarten kunt u terecht op http://annechris.com/
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.