Categorie: CD-DVD, MUZIEK, POP-ROCK

Zaterdag 02 April 2022 at 11:06 am

Katy Too introduceert haar nieuwste album “Fortysomething”voor een uitverkochte zaal

Katie Too Katie Too Katie Too

Tekst & Fotografie Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P

De Vlaamse Leen De Haes, Katy Too, uit Heist op den Berg en tegenwoordig woonachtig op een idyllische locatie aan de Kalmthoutse heide speelde zaterdag 26 maart voor een uitverkochte zaal in OKA in Kalmthout. Het was haar cd presentatieconcert voor haar allernieuwste album, het veelzijdige “Fortysomething”. Een album met een tiental prachtige maar ook heel persoonlijke songs. Songs recht uit het hart en met teksten zo uit haar eigen leven opgetekend. Een bijzonder album te meer omdat Katy Too op dit album verder gaat dan het Americana geluid dat we van haar kennen. Het is op een mooi moment zelfs net geen rap maar ook weer geen spoken word (Time) maar het is een prikkeling voor een ieder die ook in de stijl van dit derde full-album (eerder verschenen “Quest for Honey”, “Nine Lives” en de “Live recordings” EP) verscheen ook een  van Katy Too duidelijk verkenningen naar breder repertoire hoort.

Naast haar eerdere singles “Sunset Sundown” en “Time” ben ik enorm gecharmeerd van “The Fields of Calmwood” en “A Dead Man’s Hand” waarin vooral het typisch herkenbare stemgeluid van Leen je beet grijpt. Openend met de titeltrack “Fortysomething” een lied vol overtuigde liefde heeft Leen je als luisteraar al direct te pakken. Vooral de stembeheersing en de subtiel gecreëerde sfeer van deze song tonen de kwaliteit van Katy Too eens en te meer aan. 
Het concert in OKA, waarvoor ik speciaal naar het Vlaamse Kalmthout ben getogen was meer dan succesvol en de reis dan ook dubbel en dwars waard. Ik zag Katy Too eerder solo spelen in het Rietveld theater in Delft en een tweetal maal live in mijn radioprogramma JacquesFoyer op Omroep Vlaardingen. Maar in OKA verscheen Katy Too met haar met zorg samengestelde band, een compact geheel waarin vooral sologitarist Bart Boonen een belangrijke rol speelt. Naast Boonen vallen ook toetsenist Edwin Risbourg en de ritmesectie met bassist Geert Schurmans en drummer Geert Mariën muzikaal op. Zelden heb ik zo’n strakke drummer gehoord. Maar ook achtergrondzangeres Kristel Rombouts werkt keihard mee aan het enthousiasme dat deze formatie tijdens dit concert uitstraalt. Maar het is Leen De Haes als Katy Too die de boventoon voert. Zij is heel duidelijk de spil van deze 6 leden tellende formatie. Zij draagt het geheel en zorgt tussendoor voor, dan weer informatie en soms ook pakkende en humoristische bijdragen. Nee, die Leen is zeker niet op haar mondje gevallen. Haar nieuwe album komt ruim voldoende aan bod, maar ook ouder materiaal van de eerdere albums wordt niet geschuwd. Soms spelen ze het oudere materiaal met verrassende invalshoeken ten opzichte van de studio albums. Na bijna anderhalf uur louter eigen materiaal zit het concert er op, maar het publiek krijgt nog wel een tweetal toegiften, of zoals ze het in Vlaanderen zo mooi zeggen bis-nummers voordat het publiek in de foyer aansluit in de rij voor de cd verkoop. Die rij is lang en het duurt dan ook nog een goede drie kwartier voordat Leen en ik even konden bijpraten en terugkijken op dit zeer geslaagde concert, dat publiek trok uit gans België waaronder zelfs de Burgemeester van Kalmthout, ook hij was aanwezig en bleek een kenner van het materiaal van Katy Too en een fanatiek fan. Met dit cd presentatieconcert bewijst Katy Too dat zij nu echt is doorgebroken in Vlaanderen, haar tracks worden met regelmaat op Radio 1 en Radio 2 alsmede Bene Bene gedraaid. Een doorbraak in Nederland zal dan ook zeker niet lang meer op zich laten wachten en zou ook niet meer dan terecht en verdiend zijn. 

Voor informatie en het bestellen van de cd’s kijk op www.KatyToo.be
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.