Categorie: POP-ROCK

Zondag 03 Augustus 2008 at 12:20 pm

REM rockt Westergasfabriek

REM REM REM
Door Leon van Maenen met foto's van Berbera van den Hoek (klik voor vergroting)

Vorig jaar is Mojo begonnen met het organiseren van een reeks openluchtconcerten in het cultuurpark Westergasfabriek. Dat was zo'n succes dat deze zomer in de eerste helft van juli wederom een serie concerten op deze locatie georganiseerd worden.

Op dinsdag 2 juli ligt de gemiddelde leeftijd van het publiek, veelal mid-dertigers tot vijftigers hoger dan van een gemiddeld concert. R.E.M. start hun Europese tournee in het Amsterdamse Cultuurpark. Iets later dan aangekondigd komt Michael Stipe het podium op, strak gekleed in een donker krijtstreep kostuum. Ze beginnen met ‘living well is the best revenge' , een nummer van hun nieuwe album dat 3 maanden geleden uitkwam. Het klinkt erg vertrouwd en met zijn charisma en karakteristieke stem geluid maakt hij meteen zijn reputatie van entertainer waar.

R.E.M. in 1980 opgericht en halverwege de jaren tachtig definiteif wereldwijd doorgebroken komen uit Athens, Georgia. De band bestaat uit Michael Stipe, zang, Peter Buck, gitarist en Mike Mills, bassist.  In 1997 heeft drummer Bill Berry om gezondheidsredenen de band verlaten waarop de overige bandleden besloten met zijn drieen verder te gaan.  Op hun tournee en albums maken ze sindsdien gebruik van gastdrummers, Drummer Bill Rieflinn vergezelt de band op deze tournee. Het aantal hits wat ze op hun naam hebben staan is groot en ze hebben ook live hun reputatie hoog te houden.  Het is altijd afwachten wat de setlist gaat worden van een band die een keuze kan maken uit een aanzienlijk oeuvre. De fans worden niet teleurgesteld en krijgen een afwisselende mix van oude bekende en nieuwe songs geserveerd.

REM REM REM

Elk nummer gaat tijdens het spektakel gepaard met oogstrelende beelden die zich aan weerszijden van het podium op videoschermen afwisselen. Het ritme van deze beelden volgen het ritme en evenredige tempo van elke song. Bij het nummer Man-sized Wreath doet Michael Stipe de bandnaam op twee manieren eer aan: Rapid Ear Movement tijdens het zingen van het nummer. Rapid Eye Movement wanneer de shout “Wow” wordt afgebeeld op het moment dat Michael diezelfde yell maakt.

Dat de Amerikaanse formatie al een aantal jaren meeloopt en hun trouwe fans hen evenzo lang volgen, blijkt wanneer Michael het publiek, enthousiasmeert door de nummers te zingen waarmee REM de wereld in de negentiger jaren veroverde. Het publiek zingt luidkeels mee met Losing My Religion, Shiny Happy People en The Sidewinder Sleeps Tonight. Michael maakt veel contact met het publiek. Om hen een indruk te geven van zijn woonplaats Los Angeles bij nacht vraagt hij hen de mobiele telefoon aan te doen op zijn commando bij het nummer ‘Nightswimming’. Zodra hij ‘Now’ schreeuwt laat het gros van de aanwezigen de verlichte mobiele telefoon zien die het donkere terrein veranderen in een zee van lichtjes.

REM sluit het concert af met ‘Man On The Moon’, de aanstekelijke hit die nog lang na het concert onder het naar huis kerend publiek neuriënd en fluitend tot op de Haarlemmerdijk te horen was.

Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.