Categorie: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Dinsdag 21 Juli 2009 at 6:53 pm

Naast Jamie Cullum en Melody Gardot, tekent Jong en talentvol de laatste dag Gent Jazz

Jamie Cullum photo Hans Speekenbrink Melody Gardot photo Hans Speekenbrink Lady Linn photo Hans Speekenbrink

Door Lotte Krijnen met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Na een dagje terug in de tijd, staat de laatste dag van het Gentse Jazzfestival in het teken van jong talent. Niet alleen omdat de winnaar van de Jong Jazztalent wedstrijd bekend gemaakt wordt; ook de rest van de artiesten, het HoGent Jazz Orchestra, Melody Gardot en Jamie Cullum, zijn jonkies. Én talentvol.

Deze laatste dag is net als de dag ervoor en de openingsdag van Gent Jazz (met de legendarische BB King op het podium) uitverkocht. Het is voor het eerst dat het festival op bepaalde dagen uitverkocht raakt. Ook met het bezoekersaantal dat genomen over beide festivaldelen (pure jazz in de eerste week, crossover in de tweede) de 35.000 overstijgt, heeft Gent Jazz een pr te pakken.

Vers van het conservatorium
De dag begint net als de voorgaande zondag vroeger dan normaal. De reden is de extra act die staat ingepland. Maar voor het zover is, speelt het een en ander zich af in het openbaar toegankelijke ‘festivalcafé': het lieflijke weitje voor de ingang van het festivalterrein. De winnaar van het concours wordt bekend gemaakt. Hoewel ik het een en ander aan verrassende concerten heb meegemaakt (de meest fijngevoelige drummers, absurde composities, nog absurdere verhalen verteld als onderdeel van die composities...) miste de jury juist de verrassingen en vernieuwing. En zoals vaak bij beginnende acts: ook aan het podiumgedrag moest nog worden gewerkt. Niettemin waren ze enthousiast over de hoge kwaliteit van de voorgedragen muziek. Het trio De Beren Gieren won de prijs en zal volgend jaar op het podium van Gent Jazz staan.

Voor het eerst werkt het Gent Jazz Festival nauw samen met de conservatoriumafdeling van de Hogeschool Gent (HoGent), die ook aan het Bijloke-terrein gevestigd zit. Met het HoGent Jazz Orchestra laat het conservatorium zien wat zij aan studenten, alumni en docenten in huis hebben. Een hoop goede zangers zo te horen: naast de zangeres nemen ook de gitarist en drummer leads voor hun rekening. Ze vullen het festivalterrein met een aanstekelijke mix van covers en eigen nummers.

Lady Linn photo Hans Speekenbrink Lady Linn photo Hans Speekenbrink Lady Linn photo Hans Speekenbrink 

Belgische betovering
De Belgische Lady Linn betovert het publiek samen met Her Magnificent Seven. Of zijn het die zeven mannelijke bandleden die met hun deeltijd achtergrondzang het publiek weten te charmeren? Ze hebben er in ieder geval zelf veel lol in, op een gegeven moment schieten ze op het podium in de lach vanwege het gemompel van het ‘koortje'. Het is te merken dat België al langer bekend is met de groep en deze op handen draagt. En terecht, want de lekkere oude jazzy nummers die ze maken staan als een huis.

Voor Lady Linn, geboren als Lien Degreef, was het een optreden vol verrassingen. Ten eerste werd ze bijna verlegen van de massale opkomst: ‘Ik vind het echt heel leuk dat jullie allemaal gekomen zijn', laat ze in haar Vlaamse accent aan het publiek weten. Wanneer het optreden afgelopen is wordt er geapplaudiseert, gejuicht en zelfs gestampt voor meer. De presentator komt het podium op en schrikt van het fluitconcert dat hem spontaan wordt geadresseerd. Hij kan er om lachen want hij heeft goed nieuws: Lady Linn mag nog een ‘toemaatje' geven, maar niet voor ze haar oorkonde als ereambassadrice van de alumni HoGent in ontvangst had genomen. De laatste verrassing is de onderbroek die ze na afloop van de toegift toegeworpen krijgt. ‘Oh nou. Die ga ik vanavond aandoen.'

Melody Gardot photo Hans Speekenbrink Melody Gardot photo Hans Speekenbrink Melody Gardot photo Hans Speekenbrink

Succestherapie

Vorig jaar was de uit Philadelphia afkomstige Melody Gardot een van de meest aangename verrassingen van het Gent Jazz Festival. Dit jaar is ze weer uitgenodigd. In haar aankondiging wordt de bijzondere start van haar carrière uitgelegd: revaliderende van een zwaar fietsongeluk heeft ze haar oude hobby muziek maken weer opgepakt. De bijzondere therapie heeft haar ver gebracht, maar nog altijd kan ze niet goed tegen fel licht en daarom heeft ze ook op het podium haar zonnebril op. Het doet niets aan haar stijlvolle verschijning af.

De jonge zangeres voegt zelf aan het verhaal toe dat ze het heerlijk vindt om eindelijk eens in de spotlight te staan, in plaats van ‘wallpaper' te zijn achter de piano bij restaurants. Haar rustige nummers zijn echter bij uitstek geschikt als achtergrondmuziek. Maar met cabareteske verhalen tussen haar nummers door, weet ze haar show onderhoudend te maken.

Jamie Cullum photo Hans Speekenbrink Jamie Cullum photo Hans Speekenbrink Jamie Cullum photo Hans Speekenbrink

Feest!

Grote afsluiter Jamie Cullum weet helemáál hoe een live show in elkaar hoort te steken. Als een gek vliegt hij over het podium om precies op tijd de juiste toetsen van de piano aan te slaan. In een oogwenk staat hij opeens bovenop de vleugel, om er na een paar regels zang met een grote boog weer vanaf te springen. De interactie met het publiek is enorm. Hij laat iedereen meezingen (of eigenlijk: hij stuurt de toch al meezingende menigte bij voor eigen gebruik) en hij vertelt geanimeerd hoe zijn nummers tot stand zijn gekomen. Ook zijn indrukken van Gent deelt hij met het publiek: ‘I saw a man drinking a Leffe at ten in the morning, looking as fresh as the day he was born'. Bovendien speelt hij van alle nummers een echte live-versie. Teksten, uithalen en ritmes worden schijnbaar on the spot aangepast en de meeste nummers zijn pas na een stevige muzikale intro te herkennen. Een mooier slot had Gent Jazz 2009 zich niet kunnen wensen.
Reageer hieronder

Eén reactie

Gent Jazz 2009
Gent Jazz 2009 ( E-mail ) - 22-07-’09 21:32
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.