Categorie: DANS, MUZIEK

Vrijdag 31 Juli 2009 at 08:27 am

FLAMENCOZANGER MIGUEL POVEDA GROOTS TIJDENS DE UITVOERING VAN ‘LAS COPLAS DEL QUERER' IN SEVILLA

Miguel Poveda foto Hans Speekenbrink Miguel Poveda foto Maxi del Campo Miguel Poveda foto Hans Speekenbrink

Tekst: Nuria ‘La Granaina' Manglano
Vertaling: Rik van Boeckel
Foto's: Maxi del Campo en Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Het was zeker een hele speciale en historische avond voor het genre van de copla. De tiende juni klonk in het uitverkochte Teatro Lopez de Vega voor de 2e opeenvolgende avond de stem van Miguel Poveda, de jonge flamencozanger die een grote populariteit en prestige geniet op dit moment. Hij werd begeleid door Joan Albert Amargós en Juan Gómez Chicuelo,

Het publiek werd betoverd door de schoonheid en de elegantie van de nieuwe kleding waarmee zij de coplas uitvoerden- en barstte regelmatig in applaus los. Zonder twijfel beleefden we een grootse uitvoering van de ‘copla española'. Poveda bracht met ‘Las Coplas de Querer' (vertaling: liedjes van de liefde) het genre naar een hoog artistiek niveau. Het optreden werd gekenmerkt door puike bewerkingen van de coplas, de juiste begeleiding door uitmuntende musici en een grote afwisseling tussen Chicuelo's spel op de flamencogitaar en het klassieke element waarvoor Amargós verantwoordelijk was.

Miguel Poveda foto Hans Speekenbrink Miguel Poveda foto Maxi del Campo Miguel Poveda foto Hans Speekenbrink

Uitmuntende keuze
De keuze van de liederen was uitmuntend, de combinatie van muzikale elementen schitterend. De stem van Poveda was de overtreffende trap. Hij gaf zich volledig voor het Sevillaanse publiek. Tijdens de uitvoering van Rocío, een van de eerste stukken, klonk er al applaus en dat hield lange tijd aan. Het publiek kon gewoon niet wachten tot ‘t nummer afgelopen was. Na deze opwindende momenten veranderde de sfeer. Chicuelo verscheen alleen op ‘t toneel en zette in met een deel van zijn meesterwerk de granaina ‘Alalhambra'. Hij wist daarmee een totaal andere spanning te creëeren. Het publiek hield de adem in bij deze prachtige klanken. Zodoende ontstond er een magische sfeer die de weg vrij maakte voor Poveda die de copla als nooit tevoren een flamenco-touch gaf. En toen de compás van Jerez klonk uit de handen van Carlos Grilo en Cantarote, beiden onafscheidelijke begeleiders van Poveda, werd het publiek in Lope de Vega uitzinnig en gaf zich volledig gewonnen.

Miguel Poveda foto Hans Speekenbrink Miguel Poveda foto Maxi del Campo Miguel Poveda foto Hans Speekenbrink

Coplas met jazz en klassiek
Met het publiek op zijn hand leverde Poveda vanaf dat moment met zijn geweldige begeleiders Amargós en Chicuelo de grootste prestatie. We konden ons laven aan mooie momenten vol muzikale hoogstandjes op viool en trompet; de eerste bespeeld door Olvida Laza, de ander door Julián Sanchez die met ‘t instrument aan zijn lippen de prachtigste klanken voortbracht. Onder de inspirerende leiding van Amargós klonken er coplas, gekruid met jazz en klassieke ingrediënten. De muziek was oorstrelend en een verrukking voor de ziel. Ze gaf een nieuwe klankrijkdom aan de stem van Poveda die steeds verder gaat in ‘t interpreteren en vernieuwen van klassiekers als ‘Ojos Verdes' of ‘Bien Paga'. Tegelijkertijd gaf Poveda ze een verfrissend nieuw elan mee.

Ik sluit dit relaas af met ‘t meest intieme en emotionele moment van ‘t concert. Gedrieën brachten Poveda, Olvida en Amargós met zang, viool en piano de soundtrack van Almodóvar's film ‘Los abrazos rotos.' Het was de afsluiting van een magische avond. Ik ben zeer dankbaar dat ik hierbij aanwezig kon zijn. Met deze gala-uitvoering heeft ‘t trio Poveda, Chicuelo en Amargós geschiedenis geschreven.

Noot: Copla- Een poëtische compositie of lied, opgebouwd uit verschillende verzen. De tekst van een cante (lied) bestaat uit één of meer coplas die de zanger tijdens het uitvoeren van de cante kiest uit de voorraad in zijn geheugen.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.