Categorie: MUZIEK

Dinsdag 26 April 2011 at 12:09 pm

Pete Philly – Open loops Try out in Rotown

 PetePhilly by Momkai.com PetePhilly by Momkai.com PetePhilly by Momkai.com
Door Thijs van Zundert
, Foto's door Momkai.com(voor foto's klik voor vergroting)

TOCH EVEN OVER PETE & PERQ
Pete Philly & Perquisite waren een aantal jaren achtereen een succesvol duo. Samen maakten ze 2 albums en ze toerden de hele wereld rond. Hoewel hun succes nog veel groter had kunnen worden, besloten de heren in 2010 ieder aan een solo project te gaan werken. Beiden speelden ze hun try-out in Rotown, Rotterdam. Maandag 18 april was het de beurt aan Pete Philly.
(Lees HIER het verslag van de try-out van Perquisite)
OPEN LOOPS
Als de band het podium opkomt, klink er een groot applaus. Het geklap is nog niet verstomd, of de band begint al te spelen. Geen welkomstwoord dus, maar gelijk beginnen met de muziek. Daar komt het publiek immers voor!
Na een paar nummers gespeeld te hebben, spreekt Pete Philly het publiek toch toe. Hij vraagt wie het Open Loops project gedownload heeft. Een kleine minderheid in de zaal steekt zijn hand op. Pete vraagt zich hardop af hoe dat kan. Het is immers gratis?!
Het Open Loops project is voortgekomen uit gedachten welke je hoofd niet verlaten totdat er iets mee gedaan is. Deze gedachten heeft Philly met zijn band vertaald in 14 tracks, welke hij per een track per week gepubliceerd heeft op zijn website. Ook zijn de nummers te beluisteren via een speciale iPhone app. Het project wordt op enkele selecte locaties live uitgevoerd, waarvan Rotown de eerste is.

HERKENNING IS BEKORING
Het hele Open Loops project is vrij ingetogen geproduceerd. Waar de verstaanbaarheid tijdens het live optreden hier en daar te wensen overlaat, is thuis via internet duidelijk te horen dat PP nogal wat van het hart moet. De vocalen vormen dan ook de hoofdmoot op bijna elke track. Hij rapt over nagenoeg de zelfde onderwerpen als in zijn tijd met Perquisite. Het gaat over gevoel, soms frustratie, vragen, mooie meiden, herinneringen uit het verleden en visies over de toekomst. De teksten zijn uit het leven gegrepen en de gratis tracks vormen dan samen ook een soort van artistiek dagboek, welke hier en daar een gevoel van herkenning teweeg brengt. De uitingen van gedachten zijn in een fijne flow aaneengeregen. Waar Pete vooral bezig is met zijn teksten, werkt hij samen met artiesten die voor de melodie en afwisseling zorgen. Zo brengt Ziggi een reggae invloed, Roos Jonker zorgt voor de jazz en Rockattack ten verzorgt een Zuid-Amerikaans aandoend flamenco-achtig geluid.
Tijdens het live optreden blijft niet van al deze invloeden evenveel overeind. Op het podium is het vooral de invloed van ‘zijn eigen' DJ PCM, die hem al bijstond tijdens zijn winst van de Grote Prijs van Nederland in 2002. De beats klinken old-skool en de nadruk ligt meer op ritme dan op melodie. Het feit dat de charismatische rapper ook kan zingen en af en toe een zanglijntje ten gehore brengt, voorkomt dat het daardoor eentonig wordt. Hoewel de liveband vrij groot is (een DJ, drummer/ gitarist, toetsenist en een bassist) zijn ze vooral ondersteunend. Philly zegt zelf ook vanaf het podium: ‘ik kom nu met veel meer ego dan voorheen, toch?'. De charismatische frontman is duidelijk de drijvende kracht achter de muziek en het optreden.
De zaal, die ongeveer 80% gevuld is, staat relatief rustig te luisteren. Een slow version van de oude hit ‘Time Flies' en een Nirvana track met jaren 80 hiphop beat eronder, weten het publiek zichtbaar te raken. Herkenning blijkt bekoring.

EEN ECHTE TRY-OUT
Dat het de eerste keer is dat deze show gespeeld wordt, is wel te merken, want lang niet alles gaat zoals het hoort. Pete Philly staat regelmatig te gebaren naar de audio man over het geluid uit zijn monitor-boxen. Ook de microfoon geeft af en toe wat feed-back. De frontman wordt hier allemaal wat ongemakkelijk van, maar het publiek lijkt het niet te deren. Zij genieten vooral van de muziek en dat er tussen de nummers door iets mis gaat; ach, dat is weer eens wat anders. (Te)strak geregisseerde shows zijn er al genoeg.

HET VOORDEEL VAN DE TWIJFEL
Al met al was het optreden gaaf, maar niet spectaculair. Zowel wat betreft muziek, live performance en publiek-enthousiasme is het niveau nog niet bereikt dat Peter Philip Monzon, zoals zijn echte naam luid, had als deel van het bekende duo. Uit het slotapplaus blijkt echter dat het publiek hem het voordeel van de twijfel gunt. Terecht.

Het solo album dat ‘One' gaat heten, komt begin September uit.
21 Mei spelen Pete en zijn band in de Melkweg.

Download hier het nieuwe album van Pete Philly
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.