Categorie: JAZZ, MUZIEK, TERUGBLIK

Dinsdag 05 Juli 2011 at 10:26 pm

The Relatives – In de tuin (Live in Rotterdam)

RELATIVES De Tuin foto Joke Schot RELATIVES De Tuin foto Joke Schot RELATIVES De Tuin foto Joke Schot

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P. met foto's van Joke Schot(klik op foto's voor vergroting)

Dat de Rotterdams-Engelse jazzformatie The Relatives van een bijzondere klasse is valt de meeste luisteraars mogelijk niet direct op, maar als je hun materiaal beter beluistert merk je al snel dat er toch net iets meer dan basale jazz wordt gebracht. Je hoort duidelijk invloeden van het ooit zo kenmerkende Canterbury geluid. En dat is niet zo vreemd als je weet dat naast oprichter WillemJan Droog (Keyboards) mede oprichter bassist Jack Monk is. Monk is eigenlijk een beetje de aartsvader van Pink Floyd en jarenlang de bassist achter ondermeer Syd Barret en de band Delivery, daarnaast een van die vaste waarden in de zgn. Canterbury scene. Verder is Marc Hadley (altsax en fluit) niet alleen docent saxofoon op de Jazz faculteit van het Britse Truro College hij is daarnaast een veel gevraagde studiomuzikant voor vele grote labels (o.a. Virgin) in Engeland. Naast deze drie bestaat The Relatives verder uit Mels Bol (drums), Kees Meijlink (Trombone) en Pjotr Jurtschenko (sopraan- en tenorsax en fluit). Een mooi internationaal gezelschap dat pakkende toegankelijke jazzrock speelt.

joke schot joke schot joke schot

Toen zij in 2009 een goed bezocht en zeer geslaagd concert speelden in Cafe-Restaurant "De Tuin" aan de Kralingse Plas in Rotterdam werd besloten dit optreden op Cd uit te brengen, dat album werd mede in het kader van North Sea Round Town onlangs live gepresenteerd in een korte tournee, die The Relatives vanzelfsprekend weer "In De Tuin" bracht. Omdat muzikale vriend gitaarvirtuoos Phil Miller (o.a. Delivery, Hatfield & The North, Gilgamesh, National Health e.a.) tijdens de kleine tournee van juli 2010 meespeelde met The Relatives werd besloten om ook van die concerten een track aan dit album als bonus toe te voegen. Vandaar dan de track "BB sings" van Jack Monk eigenlijk ook een beetje een revival van "Delivery" werd. Gedurende de presentatietournee tijdens North Sea Round Town was Miller er helaas niet bij maar het geluid van The Relatives bleek eens en temeer weer verbeterd en gerijpt. Tijdens het "In De Tuin" concert van 2011 genoot het aanwezige publiek zichtbaar van een collectief muzikanten die er volledig voor gaan. Dat de vocale kwaliteiten van Monk zich niet volledig kunnen meten aan die van bijvoorbeeld collegae Richard Sinclair en Robert Wyatt mag geen enkele belemmering zijn voor de toch zo herkenbare Canterbury invloed die ook de Relatives eigenlijk een beetje in het illustere rijtje van roemruchte Britse jazzrock bands plaatst. Daardoor ontstijgen the Relatives het algemene niveau van Nederlandse Jazz-rock formaties en creëren ze een geheel eigen, herkenbaar geluid dat het beluisteren meer dan waard is. Luister bijvoorbeeld maar naar "Duo for Tarzan" en "Check Reality", dat zal het vorenstaande verduidelijken.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.