Categorie: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zondag 17 Juli 2011 at 4:20 pm

GENTJAZZ 2011: FRANSE NOUVELLE VAGUE, FUNKSOUL VAN RAPHAËL SAADIQ EN ELEKTRONISCHE TANGO VAN GOTAN PROJECT

Nouvelle Vague foto Hans Speekenbrink Gotan Project foto Hans Speekenbrink Raphael Saadiq

Door Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (Klik voor vergroting)

De zaterdagavond was van een heel ander karakter dan de vorige twee avonden. Sowieso moesten de paraplu's uit de kast en de muziek had een frivool tintje. Vooral door de cabareteske show van Nouvelle Vague en de broeierige elektronische tango van Gotan Project. En daartussen was muziek van een heel ander kaliber geprogrammeerd: de op sixties soul geïnspireerde funky soul van Raphaël Saadiq.

Nouvelle Vague foto Hans Speekenbrink Nouvelle Vague foto Hans Speekenbrink Nouvelle Vague foto Hans Speekenbrink

Nouvelle Vague zegt punk en new wave om te zetten in bossa nova en kitsch. Ik heb aandachtig geluisterd maar bossa nova heb ik er niet in gehoord. Of het moet het frivole cabareteske karakter van de muziek van de groep zijn. De meeste nummers werden door de twee aantrekkelijke zangeressen in het Engels gezongen zoals Dancing with myself, Blue Monday, Guns of Brighton en het welbekende Just can't get enough. De poses van de zangeressen waren vaak te gemaakt. Als ze in het Frans zongen, werd het meer naturel, bleef de groep dichter bij zichzelf, stonden daar Franse twee chansonnières. Zoals in Ou Veux Tu Que en Putain Putain waar de groep een niet geslaagde en flauwe grap maakte door te suggereren dat het nummer door een Gentenaar was geschreven.

Raphael Saadiq foto Hans Speekenbrink Raphael Saadiq foto Hans Speekenbrink Raphael Saadiq foto Hans Speekenbrink

Van een veel beter kaliber was Raphaël Saadiq wiens ster is gerezen sinds de release afgelopen jaar van het album Stone Rollin'. De zanger/gitarist speelde met Prince, produceerde Macy Gray, The Roots, D'Angelo en John Legend. Saadiq zit al dertig jaar in het vak, laat zich inspireren door de soul van de sixties en geeft daar een moderne twist aan.

Raphael Saadiq foto Hans Speekenbrink Raphael Saadiq foto Hans Speekenbrink Raphael Saadiq foto Hans Speekenbrink

Hoor ik daar niet de echo van The Temptations, The Four Tops, Sam & Dave en Marvin Gaye samengebald in de energieke soulvibraties van Saadiq? Heart Attack, Radio, Stone Rollin' , Over You, het zijn stuk voor stuk songs die staan als een huis. Saadiq's staccato funky soul ging behoorlijk rocken toen hij zich als gitarist begaf op het terrein van de hardrockriffs. Laten we het hardsoul noemen! Saadiq sloot af met Let The Sunshine uit de musical Hair en verleidde het publiek tot enthousiast meezingen!

Gotan Project foto Hans Speekenbrink Gotan Project foto Hans Speekenbrink Gotan Project foto Hans Speekenbrink

Saadiq gaf een sterk concert en dat gold ook voor het Frans/Agentijnse Gotan Project. Ik zag ze voor't eerst op Motel Mozaique in Rotterdam in 2002 en vond het toen erg verrassend. Tango met beats, tango dance, electro tango! Gotan, een omkering van Tan en Go, transformeert de traditionele tango sfeer naar een moderne entourage van tango dance. Met DJ, laptop, bandoneon, gitaar, viool, piano en zang van Claudia Pannone creëerde de groep stukken die geregeld filmisch van aard zijn en worden geaccentueerd door achtergrondprojecties.

Gotan Project foto Hans Speekenbrink Gotan Project foto Hans Speekenbrink Gotan Project foto Hans Speekenbrink

Tijdens een tribute aan de in België geboren Argentijnse schrijver Julio Cortazar werd er buiten in de regen tango gedanst. In het zeer sfeervolle Panamericana nam de groep het publiek mee op een reis door Zuid Amerika.
Ik ben zeer benieuwd hoe de tango van Gotan Project zich verder ontwikkelt, het zou niet verkeerd zijn als de groep een andere Latijns Amerikaanse weg zou inslaan. Denk aan de invloed van de Cubaanse habanera op de tango of aan de Afrikaanse roots van de tango die bij velen niet bekend is maar er wel is. Dan kan Gotan Project in de toekomst blijven verrassen!
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.