Categorie: THEATER, ALGEMEEN, CABARET, MUZIEK, TERUGBLIK

Maandag 03 Oktober 2011 at 1:13 pm

Maarten en Paul nu echt op weg.

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met foto's van (klik voor vergroting)

Onlangs zijn Maarten van Roozendaal en Paul de Munnik dan werkelijk in première gegaan met hun "Heimwee naar de Hemel" en hebben een mooie serie gespeeld in De Duif in Amsterdam. Deze alternatieve locatie voor theater de Kleine Komedie, die momenteel gerenoveerd wordt, is een geweldige ambiance voor dit sfeervolle intieme concert dat het geworden is. Het programma is volledig intact gebleven met hetgeen ik zag tijdens de try out in de Rotterdamse Lantaren, maar het is nu zo mooi op z'n plaats gevallen. Alles klopt en loopt zo lekker. De spontaniteit en eerlijkheid van beide grote kleinkunstenaars komt volledig tot zijn recht in dit heerlijke muziekprogramma. Natuurlijk zijn er wat cabareteske kwinkslagen maar de hoofdmoot blijft het mooie materiaal van overleden zangers/componisten. En zoals de beide heren met enige nuance stellen "het is een groeimarkt" en steeds weer komt er mooi bruikbaar en interessant materiaal beschikbaar.

In dit programma, dat volgens Paul de Munnik mogelijk enigszins arbitrair is samengesteld, valt niets aan af te dingen. Beiden spelen voortreffelijk piano en weten vanaf de eerste klank tot in het slotapplaus te boeien en vooral te ontroeren. Zodra ze terecht komen bij hun persoonlijke favorieten, je herkent ze vanzelf in de twinkeling in de ogen als ze dit materiaal mogen spelen, ontstaat er een chemie die ongekend is. Zodra er geopend is met het prachtige "Cafe Biljart"van Toon Hermans merk je dat deze twee muzikanten wel heel erg dicht bij elkaar moeten staan om zo'n emotioneel intiem programma tot een succes te kunnen maken. En dat staan ze. Het samenspel, de kleine onderlinge oogopslagen en gebaartjes naar elkaar spreken boekdelen, alsof ze al hun hele muzikale leven al samen aan de vleugels zitten. In de nummers waarin ze complementair op elkaar op de toetsen spelen en vocaal elkaar extra ondersteunen en aanvullen tonen ze zich een uniek duo. Jammer dat deze tournee maar van korte duur is want vooral gelet op de groeimarkt zou dit programma in lengte van dagen zijn voortgang kunnen krijgen. Misschien dat er ooit een "Heemwee naar de Hemel deel II" komt, ik help het u hopen want het wordt steeds moeilijker om nog aan een fel begeerd kaartje voor deze tournee te komen. Als het u lukt bent u een gelukkig mens want u gaat iets heel bijzonders meemaken.
Dankzij het alom geprezen internet heeft het bezoekend publiek thuis ook nog eens de mogelijkheid om het materiaal te downloaden zodat u ook later het nog eens lekker terug kunt horen, en mogelijk veelvuldig zult herhalen. Dit is hoe de oorspronkelijke schrijvers het vast graag uitgevoerd zouden zien, met liefde en met enorm veel respect. (Voor verdere info over dit programma verwijs ik naar het eerdere artikel over de Rotterdamse try out van "Heimwee naar de Hemel")

Of kijk hier naar een filmpje.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.