Categorie: CABARET, TERUGBLIK

Maandag 24 Oktober 2011 at 3:27 pm

Vincent Bijlo is subtiel, maar scherper dan ooit.

Vincent Bijlo

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P (klik op foto voor vergroting)

Het zit iedereen dwars, dat anti-cultuurbeleid van de huidige, en gelukkig aanstaande ex-regeerders uit het Haagse Pluche. De btw verhoging doet inmiddels velen de das om en zij die doorploeteren, vaak tegen beter weten in, hebben het zwaar. Theaters verkopen steeds moeilijker hun kaartjes en theaterdirecteuren draaien zich in de vreemdste bochten om hun zaal toch maar vol te laten lopen. Acties werden op poten gezet maar niets kon het zootje Haagse plucheklevers gezond verstand bijbrengen en alle geplande onsympathieke besluiten kregen hun doorgang. Daar moet je iets aan doen, zo dacht ook Vincent Bijlo en ziet wat deed deze sympathieke cabaretier, Hij komt zijn toeschouwers tegemoet. In verband met de btw verhoging heeft hij zijn programma met 13% uitgebreid. Dit ter compensatie aan zijn publiek. Een publiek dat gelukkig de blauwe zaal in de Utrechtse Stadsschouwburg wel vol doet stromen voor Bijlo's première van ""De Cultuuroptimist.

Al snel merk je dat dit programma, waaraan ook Genio De Groot als regisseur een belangrijke bijdrage heeft geleverd, een fraai stukje Hollands ambachtelijk cabaret is. Een theaterproductie waarvoor je naar de theaters toegaat, omdat je van mij mag aannemen een heerlijke theateravond te beleven. Bijlo is een optimist, altijd al geweest, op velerlei gebied. Zo delen Vincent en ik beide de liefde voor Feyenoord en toen ik het bijna niet meer zag zitten vorig seizoen, bleef Vincent altijd optimistisch en ziet, hij krijgt toch mooi zijn gelijk. Dat gelijk haalt hij ook velen malen in zijn nieuwste theatersucces "De Cultuuroptimist" en niet omdat Vincent gelijk wil hebben, nee, hij heeft het gewoon. Mede door zijn optimisme. In elk nadeel ziet hij, op zijn Cruyffiaans, nog wel een voordeel en in deze nieuwe show straalt hij dat optimisme ook uit. Natuurlijk gebruikt hij zijn rugzakje om eens goed uit te meten hoe het ondanks zijn handicap ook kan. Dat daarbij zijn geurzin in extreme mate ontwikkeld is doet hem natuurlijk niet altijd even veel plezier. In het verhaal over zijn politieke tegenstander in de lokale kleindorpse politiek rekent zijn opponent op schandelijke wijze met hem af en die geur van die onbetrouwbare hond van een tegenstander blijft hem dan ook voor altijd bij. Zo ook tijdens die treinreis op weg naar de app.-promotie voor de fotografie app. voor lichtbeperkten, waar Vincent iets Ludieks of hilarisch moet gaan vertellen. Plots komt er iemand naast hem zitten en als de kille harde dij van de man in kwestie tegen Vincent zijn dij aandrukt ruikt hij het, hij is het en dan komt alles weer als bij donderslag naar boven, hij herinnert zich weer alles uit zijn wethoudersperiode. Hier is Vincent Bijlo op z'n sterkst, als verteller, schijnbaar ongehinderd door welk te doorbreken taboe dan ook doet hij bericht van zijn belevingen, zijn visie op de wereld, op ons land, onze tolerantie, en onze falende politiek. Dwars door zijn verhalen door zingt hij prachtig mooie, pakkende liedjes. Na al het bulderende lachen van de zaal vallen ze stil van emotie als Vincent gezongen heeft. Heel even klinkt alleen het geluid van de ademende zaal door, dan een groot applaus, en dat applaus zal zich vele malen herhalen tijdens deze voorstelling.
Niet alleen omdat Vincent Bijlo zo mooi verpakt de vinger precies op de zere plek weet te leggen, maar vooral door de overtuigende betrokkenheid van zijn belevingen ten opzichte van ons dagelijks leven. Misschien is het 't wakker schudden van ingeslapen geesten. Schop ze maar een keer voor de poten als ze het zelf niet inzien, is mogelijk zijn achterliggende gedachte. In ieder geval weet Bijlo op treffende wijze zijn publiek te bereiken. Hij heeft zijn publiek aan een touwtje, hij weet precies hoe en waar hij ze kan krijgen. Bijlo pakt je beet schudt je flink door elkaar, lacht met je, maar maakt je wel bewust van elk dreigend gevaar. Gevaar waar je voor moet waken, maar niet uit angst voor moet wegkruipen maar als optimist moet benaderen. Dan pas zal je net als Bijlo alles aankunnen en wordt je een gezond "Cultuuroptimist".
Misschien een goede tip voor die Haagse Plucheplakkers en volgzame slippendragers, ga eens een avondje met je vrouw, vriend, vriendin, maîtresse of ingehuurde besteldame naar Vincent Bijlo, het zal jullie goed doen, want het moet gezegd "De Cultuuroptimist" Bijlo's inmiddels 17e programma is zijn beste programma tot op heden. Maar zoals het een optimist betaamt, moet je eens afwachten wat de toekomst allemaal nog te bieden heeft, maar voorlopig kunnen we genieten van "De Cultuuroptimist".

Hier is de website van Vincent Bijlo.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.