Categorie: THEATER, MUZIEK

Maandag 23 Januari 2012 at 6:22 pm

Emmelie Zipson sleurt je mee door de bitterste kou met een stevige wodka

Emmelie Zipson Bloedlink cultuurpodium.nl

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P
Met video interview onder aan het artikel

Als de winter iets wil doorzetten lopen we straks door barre koude en mogelijk sneeuw naar het theater om daar hartverwarmend op een stukje onvervalste Russische koude getrakteerd te worden, maar niet zonder een hartverwarmende Wodka, Nastrowja. Dit is Emmelie Zipson, een zangeres met een bite om het zo maar eens te stellen. Emmelie wist mij eerder te imponeren met haar dubbelprogramma wat ze met Joy Wielkens maakte. Wat ze nu in een totaalprogramma met haar publiek doet is een overtreffende trap van eerder behaald succes. Heerlijk zoals deze bloedmooie dame met Russische roots in haar programma "Bloed Link" haar toeschouwers weet te bekoren en te winnen voor mooi Jiddisch Russisch, Engels en Nederlands gezongen materiaal en pakkende verhalen over en verloren gegaan Rusland.

Met slechts twee, maar dan ook wel twee geweldige, muzikanten aan haar zijde; Ed Boekee, piano en Cellist Jonas Pap, brengt deze naar mijn mening nog steeds zwaar onderschatte theatermaakster / zangeres een heerlijk cabaretesk muziekprogramma dat haar toeschouwers meevoert van het begin van de vorige eeuw in Rusland en via prachtige verhalen en evenzo mooie chansons en levensliederen meeneemt op reis naar Holland anno nu. Emmelie maakt daarbij gebruik van bestaand materiaal van o.a. Ramses Shaffy, ook met Russische roots, en veel door haar bewerkt en hertaald werk. Maar vooral de wijze waarop zij haar progamma tot een mooi gesloten cirkel weet om te vormen waarin vooral de emotionele toeschouwer menig maal met een brok in de keel en dan weer met een warme glimlach rond de mond geniet van deze kleinkunstenaar.
Op zoek naar haar Russische wortels zie je dankzij Emmelie als het ware de kleine datsja's aan de rand van een onherbergzaam woud. Daar waar kromme oude Russische omaatjes hout sprokkelen voor het haardvuur en kinderen met een van lappen gemaakte bal in de sneeuw spelen. Van armoede tot de weelde van de directeur van de Matses fabriek, Emmelie schetst een bijna onuitwisbaar beeld op je netvlies door haar liederen, haar verhalen en vooral door haar uitbundige expressie. Ze grijpt je als het ware bij de ballen en sleept je mee om te zien wat er was en hoe het is geworden. Een nomadenreis over de koude steppe naar onder andere Engeland en Staten Island in New York om uiteindelijk te eindigen in Leiden, Nederland. En steeds weer met een gevoel van verbroedering, een eenwording met Emmelie, die je als zusje, dochter of minnares exact laat beleven wat passie en gevoelsbeleving zijn.
Eigenlijk moet je domweg deze hartverwarmende reis door de Russische koude meemaken en je laten onderdompelen in een roes van zang, dans, muziek, wodka, matses en borsjtsj. Tot slot zal je erkennen dat Emmelie Zipson met "Bloed Link" ook bij jou de juiste toon heeft gezet.

Voor meer informatie en speellijsten zie: www.emmeliezipson.nl en www.kapteinproducties.nl

Emmelie Zipson interview

Klik hier om het video interview af te spelen!
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.