Categorie: MUZIEK, POP-ROCK

Donderdag 15 November 2012 at 10:41 am

Sisters in Song een belofte voor de komende jaren

foto Peter Herweijer foto Peter Herweijer foto Peter Herweijer

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P,
met beeld van Peter Herweijer (klik voor vergroting)

In de rijke muziekgeschiedenis van de folkmuziek neemt de groep Magna Carta een belangrijke plaats in. De conceptalbums "Lord of the Ages" en "Seasons" zijn twee absolute standaardalbums. Sinds 1984 was de kern van Magna Carta Chris en Linda Simpson. Echter Linda hield het voor gezien maar zocht wel verder om haar muzikale interesses verder te ontplooien. In Nederland vond zij de zangeres Elrieke van Gelderen en haar begeleider gitarist Leopold Geldtmeijer en zo ontstond: "Sisters in Song". Dit trio brengt voornamelijk folkmuziek maar schuwt ook de ietwat steviger folkrock zeker niet. Een verrassende combinatie, die mij in ieder geval naar Schiedam bracht waar het muzikale drietal in "De Ruimte van Beweging" een concert gaf.

"De ruimte van beweging" blijkt een ietwat verborgen podium in het Schiedamse te zijn. Een ruimte in een oude fabrieksruimte of mogelijk voormalig garagebedrijf waar diverse ruimtes zijn gecreëerd en waar normaliter voornamelijk dansgezelschappen hun opwachting maken. Helaas was dat wel merkbaar. De akoestiek was niet echt geschikt voor dit programma met voornamelijk luistermateriaal. Daarbij kwam dat ook de geluidsinstallatie niet echt een volwaardige PA was. Gelukkig was het geboden materiaal van een dusdanige kwaliteit dat deze minpuntjes in het niets verdwenen.

Openend met Neil Young's "After The Goldrush" werd al direct duidelijk dat dit wel eens een heel bijzonder concert kon gaan worden en dat deed het ook. Linda Simpson een begenadigd gitariste en zangeres kan ontroeren, helaas was ze in de eerste paar nummers niet helemaal goed warm gezongen en verloor ze daardoor veel van haar kwaliteit. Dat gebrek werd ruimschoots goedgemaakt door de partijen die Elrieke van Gelderen meezong. Wat een waanzinnig mooie stem, mooi vol in het middengebied en helemaal strak in het hoog. Zij zingt met een helderheid die mij verbaasde. Waarom kende ik haar niet, onder welke steen heeft zij gelegen vroeg ik mij af. Helaas waren er nog enkele problemen te overwinnen. Gitarist Leopold Geldtmeijer was daags ervoor geveld door de griep en was tot één dag voor het concert zijn stem volledig kwijt. Dat euvel achtervolgde hem ook tijdens het concert. In de tweede set ging dit overigens al veel beter.

Het eerste gedeelte van het concert van "Sisters in Song" werd grotendeels gevuld door Linda Simpson en bood enkele prachtige stukken die onder andere uit de historie van Magna Carta stamden en die klonken werkelijk geweldig ondanks de zaalgebreken, maar het door haar en Leopold vertolkte "Suzanne" van Leonard Cohen ging volledig de mist in. Dit lied kan maar door weinigen echt goed gebracht worden en Linda en Leopold (met zijn stemprobleem) moeten dit misschien maar niet meer proberen. Na de pauze was het aan Elrieke van Gelderen om haar bijdrage aan "Sisters in Song" te laten horen. En hoe. Songs als "Final Journey Home" en "Till the end of my days" waren meesterlijk en ontroerden. Het door het trio gebrachte publieksparticipatienummer "Yeah Yeah" maakten de tweede set zelfs tot een muzikaal feestje.

Ondanks het feit dat het concert een succes was, moet er qua toneelbeeld en het geheel van de productie nog wel het een en ander aangepast worden. Zo zou het veel prettiger zijn als de sets gevarieerder waren opgebouwd en niet ieder (Linda en Elrieke) haar deel van het programma verzorgen maar dit veel meer zouden variëren. Een regisseur wordt vooralsnog met node gemist. Het staat voor mij wel als een paal boven water dat dit gelegenheidstrio, dat momenteel in de studio werkt aan het debuut album, nog veel van zich zal laten horen en een goed geregisseerde theatertournee zou de bekroning van deze kwaliteit moeten zijn.




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.