Categorie: POP-ROCK

Donderdag 17 April 2014 at 9:05 pm

MOTEL MOZAÏQUE - SPRING IS IN THE AIR

foto Joke Schot foto Joke Schot Seun Kuti - foto Joke Schot

Tekst: Roland Huguenin - foto's: Joke Schot (klik voor vergroting)

Op zaterdagmiddag biedt het Rotterdamse schouwburgplein een surrealistische aanblik. Aan het begin van deze lente is de binnenstad gehuld in zomerse taferelen. De 14e editie van het Motel Mozaïque festival is een ware happening. Een zonovergoten feest van vrolijke mensen, hippe fietsen en ludieke beelden. Festivalbezoekers gooien hun jasjes uit, vergeten hun voorjaarskriebels en relaxen er op los. Deze sfeer roept associaties op met het Kralingse Bos in de zomer in 1970. Met zo’n stemming in je lijf kan bijna niets nog tegenvallen. En er is ook weinig reden voor kritiek. Met het goede en veelzijdige muziekaanbod, werd dit een toffe editie.

De Duitse pianist en componist Hauschka (Volker Bertelmann) maakt zijn opwachting in de grote zaal van de schouwburg. Na de lome sfeer van buiten is het even schakelen om binnen het desolate decor te kunnen bevatten. Hoewel repertoire en enscenering anders doen vermoeden, is Hauschka een innemende spreker, die zijn muzikale ideeën frivool toelicht. Zijn verluchte inleiding breekt het ijs. Met losjes gespeelde dansante melodieën voert hij je mee naar het hart van de geprepareerde piano. Rommel uit de keukenlade is met touwtjes, elastiekjes en plakband op en bij de pianosnaren bevestigd. Op een beeldscherm is goed te volgen wat er gebeurd aan een horizon van snaren, satéprikkers, doosjes en ander triviaal spul. Humor en serieuze onschuld wisselen met extatische klankconstructies. Klanken die via geavanceerde elektronica worden gemanipuleerd. Door de preparaten regelmatig te veranderen ontstaan steeds nieuwe klankeffecten. De sferen in Hauschka’s muziek zijn beangstigend, ontroeren en mateloos boeiend.

foto Joke Schot foto Joke Schot foto Joke Schot

In een afgeladen Kathedraal, de tent op het plein, maakt de Vlaamse band Girls in Hawaii haar opwachting. Na een moeilijke confrontatie, door het overlijden van drummer en mede-oprichter Denis Wielemans, heeft de vitaal klinkende band zich hernomen en blaakt weer van energie en enthousiasme. Zowel ingetogen als aanstekelijke nummers brengen het publiek in een prima humeur.

De getalenteerde Amerikaanse singer-songwriter Jonathan Wilson trekt de grote schouwburgzaal moeiteloos vol en geeft een atmosferisch optreden. Wilson heeft de krachtige uitstraling van een rockster en is podium-geniek. De laatste jaren gaf hij diverse succesvolle concerten in Nederland en bracht hij mooie albums uit. Hij schrijft tijdloze muziek. Live gespeeld is Wilson’s folk-muziek onweerstaanbaar. Met zijn lichte, hese stemgeluid betovert hij de zaal. Zijn nummers zijn doordacht en goed opgebouwd, en vormen in combinatie met elkaar een mooi organisch geheel. Dit optreden past perfect in een zomerse loomheid vol verlangen.

foto Joke Schot foto Joke Schot foto Joke Schot

In een overvol De Gouvernestraat 1, betreedt de jonge Amerikaanse zangeres Angel Olson het intieme podium. Het gemak waarmee zij het podium inneemt, maakt indruk. Achter haar meisjesachtige voorkomen, lijkt een ware diva schuil te gaan. Ontspannen en intens brengt ze haar liedjes. Met een verfrissende aanpak mengt ze retro-elementen uit pop en rock. Haar stemgebruik is veelzijdig en een belofte voor een mooie carrière.

Het Acoustic Trio van Erlend Øye uit Noorwegen, is de derde act in de grote zaal van de schouwburg. Deze jongens brengen een ontspannen sfeer in de zaal, met luisterliedjes die een uitermate opgewekte stemming bevorderen. Noorwegen verruilen voor Italië. Je verzint het zelf niet, maar Øye doet het gewoon en dat heeft hem hoorbaar goed gedaan. Het Acoustic Trio brengt met een originele bezetting van zang/gitaar, Fender-piano en fluit/klarinet een eigenzinnige en lichte sound. De liedjes ademen een combinatie van folk en mediterrane weldaad. Die aanpak werkt erg goed en streelt de oren.

foto Joke Schot foto Joke Schot foto Joke Schot

George Ezra had met gemak de grote schouwburgzaal kunnen vullen. De intieme ruimte in De Gouvernestraat 1 is afgeladen met een dolenthousiast publiek. Wat er zich voor je ogen afspeelt is alleen goed te bevatten als je het live meemaakt. Een 19 jarige knul met een naturel charisma en de zeggingskracht van een gerijpt en volleerd artiest. Alles klopt aan het solo-optreden van deze Britse singer-songwriter. Zijn looks, zijn performance, zijn gitaarspel, zijn teksten, zijn stem en zijn indrukwekkende kalmte. Ezra’s muziek is rete (uitermate) retro en bevat, op een bijna romantische manier, elementen uit pop, rock en blues. Maar dat is totaal onbelangrijk. Het gaat om zijn rijpe gitaarspel en zijn intrigerende volle stemgeluid. Die combinatie is ijzersterk. Vergelijken is dodelijk en zinloos, maar om toch een idee te geven: hier staat een mannelijke Adele. Je wenst deze jongen een glanzende muzikale carrière toe.

Tot slot de uit Griekenland afkomstige Larry Gus. Panagiotis Melidis (zijn werkelijke naam) bekt wat minder, maar had evengoed een bruikbaar verkoopargument kunnen zijn. Wie de muziek van Gus hoort, zal misschien aan Spike Jones (1911-1965) moeten denken. Gus bedrijft bloedstollende satire en extreme hilariteit in zijn gecompileerde soundscapes. Wat hij doet is puur, rauw en vol overgave. Elektronica, samples, beats en grillige zangpartijen, worden onnavolgbaar verweven. Gus had een podium in de hal van de schouwburg, waar hij een beetje de rol van sidekick vervulde. Anderzijds zullen veel passanten zijn blijven hangen bij deze Griekse afterparty.

foto Joke Schot Seun Kuti - foto Joke Schot Nick Waterhouse - foto Joke Schot

Motel Mozaïque had dit jaar een kleurrijk aanbod van veelzijdig muzikaal talent en werd met enthousiasme door het publiek ontvangen. Verslaggeven betekende rennen, wachten en snel verder naar een volgende act. De herinneringen zijn wat fragmentarisch, maar de vele goede indrukken geven een voldaan gevoel.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.