Categorie: THEATER, TONEEL

Dinsdag 04 November 2014 at 10:01 pm

Metamorfosen van De Appel is een bijzonder overzicht over vele jaren

Metamorfosen Metamorfosen Metamorfosen

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P met foto's van Leo van Velzen

Een enkeling zal mogelijk een traantje hebben weggepinkt toen na afloop van de première van de voorstelling METAMORFOSEN er een gigantisch applaus opklonk voor Aus Greidanus sr., die met deze regie zijn afscheid, na 42 jaar, bij zijn Toneelgroep De Appel viert. In het verleden waren het vooral de marathons waarmee Greidanus sr. zich op bijzondere wijze onderscheidde van vele collega regisseurs, dit keer heeft hij gekozen voor een afscheid met een korte (ruim anderhalf uur durende) productie.

Metamorfosen (naar Ovidius) in een mooi eigenwijze bewerking van Aus Greidanus en Jules Terlingen, is een echte Greidanus regie geworden, de voorstelling bevat namelijk bijna alle ingrediënten van theater, van circusact tot klassiek toneel van muziektheater tot vaudeville en zelfs een vleugje mime en eigenlijk alles wat daar tussen zit, is in deze voorstelling terug te vinden. Met het gehele ensemble van toneelgroep de Appel maakt Greidanus zijn laatste meesterwerk bij De Appel. Greidanus heeft gepoogd, en is daar m.i. ruimschoots in geslaagd, om alle speelvormen die Toneelgroep de Appel de laatste jaren, onder andere onder zijn regie maar ook in de regie van Geert de Jong en David Geysen heeft gebracht samen te voegen in één productie. Dankzij de vele verhalen die Ovidius heeft geschreven, en welke gelukkig bewaard zijn gebleven, zijn er vele nog niet of minimaal verteld en gespeeld, verhalen in deze productie samengebracht. Van Icarus die door het smelten van de was op zijn vleugels door de warmte van de zon uiteindelijk in zee stort, tot Pythagoras en zijn stellingen, maar ook de verandering van Daphne in een laurierboom, het verhaal van Teiresias, waarom Narcissus verliefd wordt op zijn eigen beeltenis en het waarom van de tweeslachtigheid van Hermafroditis.

Metamorfosen Metamorfosen Metamorfosen

En dat alles is samengevoegd in een uitermate soepel en glad maar razendsnel verlopend epos. Een productie die geen seconde ruimte laat om maar even weg te kijken want overal op de gigantische vloer en daaromheen gebeurt van alles. Het is geen heldendicht maar een aaneenrijging van prachtige verhalen met allen, als verbintenis, de Griekse filosofie dat “Alles verandert, maar niets vergaat”. Ovidius schrijft:”Geen enkel ding in dit heelal, geloof me, gaat teloor, maar alles wisselt en vernieuwt” (Ovidius (Boek XV:254). En dit gaat ook op voor Toneelgroep De Appel. Met METAMORFOSEN maakt Greidanus sr. een meesterlijk mooie en pakkende, beeldende en muzikale voorstelling. In samenwerking met de acteurs werd gekozen uit verhalen die niet eerder in de Marathons werden gebruikt en dat alles samen vormt METAMORFOSEN, een bijzondere collagevoorstelling. Complex, ja misschien maar wel heel goed te volgen, geen theatrale high-brow maar juist toegankelijk en begrijpelijk maar bovenal hoogstaand theater. Theater waarvoor je thuis met liefde de deur achter je dicht trekt en naar het Scheveningse Appeltheater gaat. Met de acteurs: Petra Ball, Nadine Bastiaansen, Marguerite de Brauw, Isabella Chapel, David Geysen, Geert de Jong, Judith Linssen, Hugo Maerten, Saskia Mees, Christina Schönbach, Bob Schwarze en Iwan Walheim, met prachtige kostuums van Marit van der Burgt in een toepasselijk decor van Guus van Geffen die tevens in samenwerking met Henry van Niel voor het geraffineerde lichtplan zorgde. De Appel op zijn sterkst en een waardig afscheid voor Aus Greidanus senior, die het dit keer wel moest stellen zonder Aus Greidanus junior, vanwege zijn vertrek naar Toneelgroep Amsterdam, overigens een keuze waar Greidanus sr. volledig achter staat en die geheel volgens Ovidius regels verliep.

Metamorfosen is te zien tot en met 21 februari 2015 en alleen te zien in het Appel theater, Duinstraat 6 Scheveningen. Voor meer informatie kijk op www.toneelgroepdeappel.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.