Categorie: THEATER, TONEEL

Zaterdag 11 Mei 2019 at 3:42 pm

’T Is Nogal Fris Voor De Tijd Van Het Jaar, biedt een welkome warmte.

Fris foto Jacques Nachtegaal Fris foto Jacques Nachtegaal Fris foto Jacques Nachtegaal

Tekst & Fotografie: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N& P

Ze hebben ooit alle drie iets te maken gehad met het collectief; Purper, de één meer dan de ander maar vanzelfsprekend halen Diederick Ensink, de multi-instrumentalist (2016/2017) , en Trudy Labij, de comédienne (2002), Frans Mulder (Mr. Purper) nooit meer in qua Purper uren, maar uiteindelijk bracht dit hen ooit wel bij elkaar.

Fris foto Jacques Nachtegaal Fris foto Jacques Nachtegaal Fris foto Jacques Nachtegaal

Met name Frans en Trudy, zij speelden zo’n zestien jaar geleden samen een duo-voorstelling die hen beiden heel goed beviel. Zo goed, dat ze aan het einde van die tournee afspraken dit gaan we snel nog eens doen. Dat snelle zat er ten gevolge hun beider tjokvolle schema niet eerder in dan dit theaterseizoen. Maar het was het wachten meer dan waard. Met een sterk herkenbaarheidsstempel van Frans Mulder erop is het programma, “’T Is Nogal Fris Voor De Tijd Van Het Jaar” ontstaan.

Een luchtig programma, waarbij je de hand van Frans Mulder heel duidelijk herkennen zal, het heeft ook wel flink wat weg van Purper, noem het Purper light. Dit programma is volgens mij voor een breder publiek dan het Purper materiaal, het is minder elitair en daardoor toegankelijker. Toch zijn er talloze overeenkomsten, in de eerste plaats qua opzet van het programma, een praatje, een sketch een liedje en dat alles schijnbaar luchtig maar met af en toe een mooi verpakte dubbele of zelfs meervoudige laag. Voor de muzikale omlijsting is gekozen voor eveneens eerder Purper lid, de multi-instrumentalist Diederick Ensink, die ook qua stem zeer verdienstelijk klinkt. Zijn samenspel met Frans Mulder loopt mooi en glad en geeft een sterke vertrouwensband aan. De band tussen Frans en Trudy Labij is er een die al van heel lang geleden stamt en so wie so onaantastbaar lijkt. Die twee kunnen elkaar goed aan en de scenes die ze samen spelen zijn niet altijd even scherp maar bieden wel een beeld van twee mensen die elkaar door en door kennen en precies weten wat ze aan elkaar hebben.

Als trio zijn ze een absoluut genot voor het oor. Het prachtige muzikale behang dat Diederick biedt is een stevig vangnet voor het prachtige materiaal, dat veelal van Frans’ hand is. Het voor mij al jaren hooggewaardeerde “Je moet zeilen op de wind van vandaag” Dat Frans al eerder in een van de Purper shows zong, o.a. samen met Jos Brink toen hij Purper lid was, ontbreekt natuurlijk niet in dit bijna twee uur durende programma. Maar ook de sketches tussen Trudy en Frans, waarbij ze op openhartige wijze het ouder worden beschrijven zijn van ongekende schoonheid, ze lijken heel oppervlakkig maar als je verder kijkt dan het vernislaagje dat er overheen zit en je de diepere onderlagen fileert zie je de waarheid van alle dag. De zaken die we allemaal ervaren, wij ons aan storen en in ieder geval druk over maken, maar niets aan kunnen veranderen. Toch laten we het niet aan ons voorbij gaan. We moeten het ergens kwijt. En dat is nu precies wat de tekstschrijvers van dit programma; Frans en Trudy als uitgangspunt hebben gekozen.

Het hoeft niet allemaal vernietigend te zijn, maar wel kunnen het ook niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. Dat lijkt de basis van dit programma. Het is fris, daar zeggen we iets van en trekken dan een trui aan. We passen ons wel aan. Wat het ook betreft. Misschien zijn we makke schapen, maar we laten wel van ons horen.

Dat dit gaat als een parodie op de jaren zestig, de tijd dat alles moest kunnen en Love en Peace boventoon voerde. Dat de hippie desnoods in zijn blote reet over de dam rende en met zijn stickie in de mondhoek bij het monument zat was eigenlijk liefelijk maar dat in een vies verlaten kraakpand een jonge man of vrouw zich door een overdosis doodspoot was die minder fraaie kant van die zo liberale periode dat alles moest kunnen. Frans heeft dat prachtig mooi, maar gelijk ook dolkomisch verwerkt in zijn hertaling van de “Zuiderzee ballade”. De looptijd van dit programma is helaas niet zo lang meer maar als u in de mogelijkheid bent om dit heerlijke programma te gaan zien, twijfel niet en koop kaarten. 

Voor informatie en speeldata kijk op: www.Kikproductions.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.