Categorie: JAZZ, WERELDMUZIEK

Zaterdag 04 Juli 2009 at 4:35 pm

Bandolinista Hamilton de Holanda maakt tropische zomerdag nog warmer

Hamilton de Holanda @ the Bimhuis, Photo Hans Speekenbrink Hamilton de Holanda @ the Bimhuis, Photo Hans Speekenbrink Hamilton de Holanda @ the Bimhuis, Photo Hans Speekenbrink

Bimhuis - 1-7-2009

Door Marina den Hartog met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Buiten is het voor Nederlandse begrippen tropisch warm. Op basis van de introductie van de stichting A Hora do Brasil kunnen we erop rekenen dat het nog warmer zal worden. Deze zomer organiseert de stichting weer een serie unieke concerten met Braziliaanse muziek. Om in 2010 een vergelijkbaar aanbod neer te kunnen zetten is nog wel extra sponsoring nodig - een vriendelijk verzoek van de stichting om donaties.
De stichting A Hora do Brasil kondigt Hamilton de Holanda aan als de grootste virtuoos ter wereld op bandolim (mandoline) die gedreven en vol passie een interpretatie geeft aan jazz en allerlei traditionele Braziliaanse muziekgenres zoals choro. Zijn ster zal zo meteen gaan schitteren. Niets te veel gezegd, want het openingsnummer overtuigt ons onmiddellijk dat dit een briljant concert gaat worden. 

Hamilton de Holanda @ the Bimhuis, Photo Hans Speekenbrink Hamilton de Holanda @ the Bimhuis, Photo Hans Speekenbrink Hamilton de Holanda @ the Bimhuis, Photo Hans Speekenbrink

Zijn technisch sublieme manier van spelen maakt een enorme indruk. Het is een combinatie van emotie, muzikaliteit en creativiteit die zijn weerga niet kent. De vermenging van de klankkleuren van de bandolim en de fluweelachtige tonen van de mondharmonica is subliem. De overige muzikanten sluiten hier naadloos bij aan. Het is een zeer bijzondere ervaring om dit concert bij te wonen. Deze muziek maakt blij. Dat valt ook af te lezen van de gezichten van de concertgangers.

Hamilton de Holanda maakt een grapje over zijn naam, waaruit je zou kunnen afleiden dat hij eigenlijk uit Nederland komt(!) en stelt vervolgens de bandleden voor. Hij staat op het podium met mondharmonicaspeler Gabriel Grossi, gitarist Daniel Santiago, bassist André Vasconcellos en drummer Marcio Bahia. Gedurende het concert krijgen de bandleden alle ruimte voor improvisaties en solo's.

Hamilton de Holanda @ the Bimhuis, Photo Hans Speekenbrink Hamilton de Holanda @ the Bimhuis, Photo Hans Speekenbrink Hamilton de Holanda @ the Bimhuis, Photo Hans Speekenbrink 

Hamilton de Holanda is een muzikaal wonder afkomstig uit Brasilia. Uit zijn biografie valt op te maken dat hij al op 5-jarige leeftijd zijn eerste bandolim krijgt. Een jaar later treedt hij ermee op en als 10-jarige schrijft hij zijn eerste compositie. Een bandolim is een dubbelkorig instrument met normaal gesproken acht snaren die paarsgewijs hetzelfde zijn gestemd. In 2000 heeft Hamilton de Holanda een 10-snarige bandolim laten bouwen om de nieuwe mogelijkheden die daardoor ontstonden te verkennen. Aanvankelijk was het bedoeld als een prototype, maar het werd al snel zijn officiële instrument.

Het concert van vanavond is een aaneenschakeling van spannende, dynamisch opgebouwde composities. Keer op keer verrassen de harmonieën en strak gesyncopeerde ritmes. Het lijkt wel acrobatiek. Noten duikelen over elkaar heen, melodielijnen gaan van het ene instrument naar het andere. Regelmatig ontstaan hierdoor humoristische effecten. Bij de introductie is niets te veel gezegd. Deze man is echt een virtuoos. Grandioos!

Bezetting:
Hamilton de Holanda - 10-snarige bandolim <http://www.hamiltondeholanda.com/>
Gabriel Grossi - mondharmonica
Daniel Santiago - gitaar
André Vasconcellos - basgitaar/contrabas
Marcio Villa Bahia - drums

A Hora do Brasil www.ahoradobrasil.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.